Grad će plaćati sanaciju objekata koji budu oštećeni u požaru

16:02:00 24.02.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Grad je doneo odluku kojom se od sada propisuje kako će se novcem iz budžeta Novog Sada finansirati popravke objekata koji stradaju u požarima.

Grad će plaćati sanaciju objekata koji budu oštećeni u požaru


Kako piše 021.rs, ova odluka znači će se sada znati koje je korake potrebno preduzeti kako bi se javna sredstva preusmerila za sanaciju štete na privatnim objektima što bi redovno trebalo da bude pokriveno osiguranjem, ali se u dosta slučajeva do sada pokazalo da građani ne plaćaju osiguranje, pa dođe do problema oko finansiranja popravke.

Lokalne vlasti i ranije su izlazile u susret građanima i finansijski pomogali sanaciju zgrada, a sada je ovo regulisano posebnom odlukom Skupštine grada i Pravilnikom koji je donelo Gradsko veće.

U Skupštinskoj odluci je navedeno da se sanacija izvodi na osnovu procene nadležnih organa, da radove obavlja preduzeće koje odredi Grad, dok se bliži uslovi za obavljanje sanacije i međusobna prava i obaveze uređuju ugovorom koji zaključuje gradonačelnik ili lice koje on ovlasti sa preduzećem koje izvodi radove i da se za to obezbeđuju sredstva u budžetu.

Prvo inspekcija sačinjava izveštaj o zatečenom stanju na objektu koji je oštećen ili uništen u požaru. Potom Gradska uprava za inspekcijske poslove sačinjava informaciju o tome šta je potrebno uraditi da se sanira šteta, a koju zatim Uprava za komunalne poslove šalje Gradskom veću. Na osnovu informacije Gradsko veće će odrediti firmu koja će obaviti raščišćavanje i izraditi projekat sanacije i sa njom će biti potpisan ugovor o finansiranju, pri čemu će izrada projekta sanacije krenuti tek po pribavljanju saglasnosti Skupštine stambene zajednice. Nakon izrade projekta, ova firma će ga poslati Gradskom veću na saglasnost i potom sledi potpisivanje ugovora o sanaciji, a posebno će se angažovati i nadzor sa kojim će se isto potpisati poseban ugovor. U Pravilniku se kaže da će se posle toga potpisati i poseban ugovor sa Skupštinom zgrade gde će se regulisati međusobni odnosi.

U odlukama nije navedeno koja će firma biti odabrana za sanaciju. U ranijim slučajevima, kada je Grad pomagao, bio je angažovan JKP „Stan“.


Izvor: 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
37°
Vlažnost: 42%
Pritisak: 1000.1 mb
Vetar: 3 m/s, WNW
Pon 22° - 38° Pretežno sunčano
Uto 23° - 39° Pretežno sunčano

Anketa

Kupate li se na Štrandu?