„Grad knjige“ za decu i odrasle počinje danas na Spensu

08:09:00 17.09.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Novosadski Kaleidoskop kulture, u svom petom i najznačajnijem izdanju do sada, ulazi u treću nedelju posvećenu književnosti, koju će danas otvoriti dvodnevni program „Grad knjige“ na Spensu.

„Grad knjige“ za decu i odrasle počinje danas na Spensu

Foto: Novi Sad - Evropska prestonica kulture



„Grad knjige“ obeležiće gostovanje aktuelnih evropskih, regionalnih i domaćih književnika i najpoznatijih izdavačkih kuća.

- Dobitnik NIN-ove nagrade, Vladimir Pištalo, jedan od najcenjenijih domaćih književnika, Laslo Vegel, jedna od najčitanijih regionalnih književnica, Vedrana Rudan, mladi srpski autor Aleksandar Tanurdžić, dizajner, vizuelni umetnik i pisac Slavimir Stojanović Futro, crnogorski komičari „The Books of Knjige“, samo su neka od velikih imena zahvaljujući kojima će Novi Sad, u okviru Kaleidoskopa kulture, biti pretvoren u svojevrsni kaleidoskop pisane reči uz predstavljanje napoznatijih izdavača na „Bazaru knjige“ i tradicionalnu „Razmenu u gradu knjigе“ – kažu organizatori .

Pored velikih književnih imena, „Grad knjige“ obogatiće i izvođačka umetnost i to zahvaljujući velikanima srpskog glumišta poput Vojislava Voje Brajovića i Zijaha Sokolovića koji će biti u nešto drugačijoj ulozi, čitajući dečju poeziju i bajke, kao i Petra Božovića, kojeg će publika imati prilike da vidi u monodrami „Reče mi jedan čoek, ćeraćemo se još, kad budem mlađi“, ali i jednog od najpoznatijih slovenačkih muzičara Zorana Predina i benda „Lačni Franc“ na njihovoj oproštajnoj turneji.

Otvaranje nedelje književnosti obuhvatiće i predstavu „Što na podu spavaš“ rađenu prema istoimenom romanu Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića koja će biti odigrana u Srpskom narodnom pozorištu.

„Grad knjige“ će biti otvoren u 15 časova koncertom hora „Čarolija”, pod dirigentskom palicom Leontine. Nastupiće i dečji horovi „Zvončići” i „Kolibri”, a najmlađi će imati priliku da uživaju u operama za decu „Crvenkapa” i „Cvrčak i mrav”.

Detaljniji program i saznicu možete pogledati OVDE

Kroz gotovo 50 programa od kojih mnogi odstupaju od ustaljenih načina književnih promocija biće ponuđen odgovor na pitanje zašto su nam knjige bitne.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
17°
Vlažnost: 34%
Pritisak: 1000.1 mb
Vetar: 3 m/s, E
Ned 6° - 12° Moguća kiša
Pon 4° - 14° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?