Grad: Na Šodrošu se radi hidrološka studija, geometar: Angažovao nas „Galens“

09:12:00 10.12.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Nakon što su organizatori akcije „Novi Sad na vodi? Vidi, gari, ne može!“ saopštili da su na Šodrošu zatekli geometre koji su premeravali prostor za potrebe kompanije „Galens invest“, iz Gradske kuće je stiglo saopštenje da se na tom području radi istraživanje za dopunu hidrološke studije.

Grad: Na Šodrošu se radi hidrološka studija, geometar: Angažovao nas „Galens“


- Za potrebe izrade Plana generalne regulacije leve obale Dunava u Novom Sadu, na potezu Šodroša i Dunavca do plaže Štrand, u toku je izrada dopune Hidrološke studije vodotoka Dunava sa hidrografskim podacima koju sprovodi Institut „Jaroslav Černi“ iz Beograda-Pinosave - saopšteno je iz Kabineta gradonačelnika.

U saopštenju se objašnjava da se dopuna studije radi u cilju poboljšanja hidroloških i matematičkih modela i da se vrše detaljna hidrološka i hidrografska snimanja korita Dunava.

- Pre dva meseca urađeno je kompletno geodetsko snimanje leve i desne obale Dunava sa rasterom 0.5 h 0.5 metara, u dužini od po pet kilometara uzvodno i nizvodno, od Kameničke ade i Ribarskog ostrva, odnosno u ukupnoj dužini od oko 15 kilometara – navedeno je u saopštenju.

Institut za vodoprivredu „Jarslov Černi“ je, inače, još prošle godine dao mišljenje na „Hidrološku studiju vodotoka Dunava“ i tada ocenio da je nedovoljno podataka, odnosno da su rezultati nepouzdani. Zaključak je bio da bi trebalo ispitati problematiku uticaja planiranih objekata na površinske i podzemne vode, kao i uticaj vode, leda i nanosa na buduće objekte. Pod budućim objektima misli se na zgrade (uključujući i dvadestospratnice) koje bi tamo bile izgrađene u slučaju izdavanja vodnih uslova i izrade Plana generalne regulacije leve obale Dunava koji bi podrazumevao da najveći deo tog zemljišta bude pretvoren u gradilište, a da najveću korist izvuče „Galens“ koji na parceli na kojoj se još uvek nalazi brodogradilište ima pravo korišćenja.

Na video snimku koji su u utorak objavili organizatori akcije „Novi Sad na vodi? Vidi, gari, ne može!“ jasno se čuje da radnik koji obavlja geodetsko snimanje govori da ga je za taj posao angažovao upravo „Galens invest“.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1005.4 mb
Vetar: tiho m/s, -
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?