Grad: Neznatno povećanje poreza na imovinu u 2021.

08:12:00 09.12.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Grad Novi Sad saopštio je da od 2013. godine nije menjao poresku stopu za utvrđivanje poreza na imovinu građana i da je visina poreza na imovinu za sledeću godinu, u odnosu na 2020. godinu, neznatno povećana, isključivo zbog zakonske obaveze na osnovu koje grad mora da uskladi visinu poreza u odnosu na kretanje prosečne cene nepokretnosti.

Grad: Neznatno povećanje poreza na imovinu u 2021.


Kabinet gradonačelnika je reagovao nakon što se u medijima pojavila informacija o povećanju cene kvadrata koja ide i do 3.000 dinara više u urbanim zonama, u odnosu na 2020. godinu. U dokumentima do kojih je došao portal 021.rs nije vidljivo koliko će to uticati na povećanje godišnjeg poreza na imovinu, a u Gradu poručuju da je prosečna cena nepokretnosti navedena u Rešenju samo jedan od činilaca osnovice za utvrđivanje visine poreza. Prosečna cena nepokretnosti je, kako kažu, direktno uslovljena prometom i kretanjem cena nekretnina na tržištu, jeste evidentno u značajnom rastu, ali da to nije uslovilo značajno povećanje iznosa godišnjeg poreza na imovinu koji građani treba da plate.

- Da je povećanje poreza na imovinu zaista neznatno, jasno se vidi ako se uporede iznos poreske obaveze u odnosu na prošlu godinu kada je za stan koji je izgrađen pre 10 godina, površine 50 kvadratnih metara, u prvoj zoni, bilo potrebno izdvojiti za porez 9.806,74 dinara godišnje. Građani će za porez na isti taj stan u 2021. godini morati da izdvoje 10.038,38 dinara, što je 231,64 dinara više u odnosu na 2020. godinu - saopštio je kabinet gradonačelnika Novog Sada.

Kada su u pitanju novoizgrađeni stanovi, maksimalno povećanje poreza na imovinu na teritoriji Novog Sada iznosi 373,10 dinara na godišnjem nivou, za potpuno novi stan u prvoj zoni.

- Ako kao primer uzmemo stan prosečne kvadrature od 50 kvadratnih metara, povećanje u nominalnom iznosu po kvartalu iznosi 93,27 dinara - naveli su u saopštenju.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
10°
Vlažnost: 87%
Pritisak: 995.0 mb
Vetar: 5 m/s, WSW
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?