Grad Novi Sad odbio da plati hakerima otkup, „Informatika“ podiže novi sistem

15:03:00 04.03.2020, Komentara: 0

Novi Sad – Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je za RTS da je gradski informacioni sistem blokiran u nedelju, 1. marta uveče i da je Grad ucenjen na 50 bitkoina što je oko 400.000 evra. U međuvremenu je otkupnina smanjena na 20 bitkoina, ali je Grad odbio da plati i tu sumu, zbog čega su podaci i bekapostali zaključani.

Grad Novi Sad odbio da plati hakerima otkup, „Informatika“ podiže novi sistem


- Ne mogu da budu otključani. Mi ćemo podići novi sistem, nećemo plaćati otkupninu, ne znam ni kako bi to platili, kako bi to pravdali u budžetu. Nije realno da to platimo i niko Novi Sad ne može da ucenjuje - naveo je gradonačelnik.

On je dodao i da je do upada u sistem došlo preko e-maila, dodajući da nije toliko stručan da objasni kako se to tačno dogodilo.

- Napad je izvršen na jedan sistem gde su podaci javnih službi, grada Novog Sada, naših svih organa, a svi lični podaci građana se nalaze na drugoj platformi koja nije obuhvaćena napadom. To vam sada odgovorno apsolutno tačno tvrdim, tako da građani nemaju razloga za brigu - naglasio je Vučević.

JKP „Informatika“ pokrenula novi sistem

JKP „Informatika“ pokrenula je novi sistem nakon što je prethodni bio pod hakerskim napadom.

Kako je saopšteno iz ovog preduzeća, od jutros su naplatna mesta „Informatike“ nastavila sa redovnim radom i moguće je plaćati račune objedinjene naplate.

- U toku je obrada i priprema računa za februar mesec i oni će u planiranom roku biti isporučeni građanima. Od juče radi i Uprava za urbanizam i građani su mogli da nastave sa procedurama koje su bile u zastoju. Do kraja dana sa radom nastavlja Gradska poreska uprava, radi se i na uspostavljanju sistema Predškolske ustanove, od sutra će i oni uobičajeno raditi. Do petka će ponovo biti u funkciji i video-nadzor grada Novog Sada – istaknuto je u saopštenju.

U „Informatici“ naglašavaju da nisu tačne tvrdnje pojedinih medija da su ugroženi lični podaci građana, jer njihovo čitanje i korišćenje nije ni bilo meta napada, a i nalaze se na drugim platformama. Ističu da su osim zaposlenih iz JKP „Informatika“ uključene su i mnoge IT kompanije iz zemlje i inostranstva, kao i stručna lica iz visokotehnološkog kriminala, kako bi otključali zaključane podatke.

- Očekujemo brzo razrešenje i uspostavljanje rada svih službi, a javnost će biti blagovremeno obaveštena o daljim koracima – napominju u Informatici.

S druge strane, portal 021.rs je objavio da, zbog pada sistema i hakerskog napada deo zaposlenih u gradskoj upravi i pojedinim javnim preduzećima, nije dobio plate. Izvor u gradskoj upravi za 021.rs navodi da će radnici dobiti svoje zarade narednih dana kada se ponovo uspostavi sistem, jer je Grad odbio da plati otkup u bitkoinima i time ostao bez podataka, a ne može da ih povrati jer je i bekap zaražen kriptovanjem. Mada u Gradskoj kući ne žele da kažu šta je sve nestalo i u kojoj količini, npr. šta je sa informacijama o dugovima građana za komunalne usluge, poreskim prijavama, građevinskim dozvolama i sličnim važnim podacima, zaposleni u gradskim firmama će sada ručno unositi podatke u baze, jer većina dokumentacije koja je nestala postoji i na papiru ili u drugim državnim ustanovama i javnim preduzećima čiji računari nisu zaraženi, navodi ovaj portal.


Izvor: RTS, novisad.com, 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
16°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 1005.3 mb
Vetar: 6 m/s, SE
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?