Grad planira izgradnju crkve kod Štranda

19:02:00 28.02.2024, Komentara: 0

Novi Sad - Novosadski odbornici će sledeće nedelje diskutovati o Predlogu odluke o izradi Plana generalne regulacije rekreativnog područja „Štrand-Kabel“. Plan će obuhvatiti deo od nasipa, uz glavni pristup Štrandu, do preseka sa Fruškogorskom ulicom. Površina obuhvaćena planom iznosi približno dva hektara.

Grad planira izgradnju crkve kod Štranda


Uz glavno novosadsko kupalište, pored parkinga, urbanisti planiraju da grade verski objekat, a oko njega bi trebalo da bude zelena površina, piše 021.rs.

Kako je navedeno u Predlogu, cilj izrade plana je povećanje broja verskih objekata na teritoriji Novog Sada i zelenih površina u svrhu stvaranja što većeg broja zelenih oaza.

Zelena površina u okviru crkve biće koncipirana kao uređena zelena površina sa elementima „divljeg pejzaža“. Ovo bi, smatraju urbanisti, trebalo da dozvoli veću slobodu kretanja i korišćenja prostora i van staza, a i „sedenje na travi i ispod drveća“. U okviru plana je i ugostiteljski objekat „Cubo Concept Bar“, koji će se zadržati.

Gradska uprava za urbanizam i građevinske poslove donela je, po mišljenju Uprave za zaštitu životne sredine, rešenje po kom se studija procene uticaja na životnu sredinu ocenjuje kao nepotrebna.

Sednica gradske skupštine na kojoj će odbornici glasati o ovakvom Predlogu je u utorak, 5. marta.

Nekoliko organizacija, udruženja i stranaka se pobunilo protiv gradnje verskog objekta u tom delu Limana, navodeći da je to neukusno, kao i da bi o gradnji crkve trebalo da odluče stanovnici ovog dela grada i mesnih zajednica.

Nezavisni članovi MZ „Liman“ pozvali su građane na zbog, koji će biti održan u nedelju, 3. marta u 12 časova na livadici kod Štranda (okretnica buseva 1 i 8). Oni smatraju da nije opravdana izgradnja crkve na već postojećoj zelenoj površini.

- Logika opravdanja izgradnje crkve pod plaštom izgradnje „zelene oaze u okviru crkve“ je besmislena i ona bi zapravo značila da građani Limana i Novog Sada ostaju bez još jedne zelene površine a zbog partikularnih interesa koji nisu u skladu sa potrebama građana, niti su u skladu sa održivim razvojem grada. Ova zelena površina se već koristi kao odmorište i ima potencijal da se dodatno unapredi u tom smeru. Osim toga, izgradnja crkve nadomak stambenih zgrada deluje naročito bezobzirno prema stanarima koji žive u blizini – navedeno je u pozivu.


Izvor: NoviSad.com, 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
20°
Vlažnost: 64%
Pritisak: 1013.2 mb
Vetar: 7 m/s, ESE
Pon 11° - 28° Sunčano
Uto 12° - 27° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?