Grad ponudio da smanji garažu nove zgrade suda

19:07:00 19.07.2019, Komentara: 0

Novi Sad – Na današnjem sastanku predstavnika vlasti i stanara ulica Maksima Gorkog i Radničke, gradska vlast je ponudila, kao kompromisno rešenje, da smanji podzemnu garažu suda i tako sačuva deo stabala i zelene površine na mestu gde će biti izgrađeno novo sedište pravosudnih organa.

Grad ponudio da smanji garažu nove zgrade suda

foto: Skupština grada Novog Sada

Predstavnici građana su u osnovi zadovoljni ponuđenim, jer bi, prema ovom predlogu, bilo posečena samo četiri umesto 15 stabala. Međutim, oni nisu izneli konačan stav, jer nisu imali sastanke Skupštine stanara sa ostalim građanima.

Prema iznetom predlogu garaža će biti smanjena za pet-šest metara, čime će biti umanjen i broj parking mesta za oko 30.

Podsetimo da su se građani pobunili zbog izgradnje nove zgrade suda na uglu Maksima Gorkog i Stražilovske bilo predviđeno da se poseče niz stabala na javnoj zelenoj površini u dvorištu i da ispod nikne podzemna garaža, koja pri tome izlazi izvan građevinske parcele zgrade. Građani su do sada organizovali dva protesta.

U saopštenju nakon sastanka, Skupština grada je navela da je predsednik ovog tela Zdravko Jelušić saopštio da neće biti novih sastanaka sa stanarima, a da za detalje uređenja dvorišta, građani treba da se obrate Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije. Nejasno je šta sada sledi. Naime, urbanistički plan koji je predviđao seču, a zbog kojeg je došlo do pobune građana, i dalje je pravno gledano pred Komisijom za planove i ona treba da odluči o predlozima i primedbama i da ga pošalje Skupštini na usvajanje, dok su na sednici Komisije bili odbijeni predlozi građana da se obustavi gradnja. Zbog iznetog stava Grada da je ovo njihov konačni predlog, može se naslutiti da će to proslediti Komisiji i da će uvrstiti u plan, te da će se sa time ići pred odbornike na usvajanje.

U samom saopštenju nakon sastanka je navedeno da je šef Katedre za hortikulturu i pejzažnu arhitekturu prof. dr Saša Orlović objasnio da bi se posečena četiri stabla zamenila sa sedam drugih 10-godišnjih sadnica drveća, a u dvorištu bi se zasadilo i 10 sadnica žbunja, travnjaci i cveće. Uz to, planskim dokumentom su predviđene zelene ograde između nove zgrade i postojećeg dvorišta, dok će se urediti pešačke staze unutar dvorišta, javna rasveta, rekviziti za dečije igralište i ostali mobilijar i sadržaji po sugestiji stanara.

Predlog rešenja građanima su predstavili predsednik Skupštine Zdravko Jelušić, direktor Urbanizma Dušan Miladinović, šef Katedre za hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Saša Orlović i sekretar Skupštine grada Marko Radin.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
12°
Vlažnost: 100%
Pritisak: 1005.8 mb
Vetar: 3 m/s, W
Pet 12° - 25° Malo i umereno oblačno
Sub 13° - 28° Pretežno sunčano

Anketa

Na lokalnim izborima glasam za: