Grad pun objekata kao iz horor filma

13:06:00 10.06.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Na teritoriji grada postoji više od 20 napuštenih objekata i gradilišta, a kada se uračunaju i stare napuštene kuće taj broj je višestruko veći. Novosađanima su zbog toga ugroženi zdravlje i bezbednost. Pojedini nesavesni građani, umesto u kontejnere, u ove objekte ubacuju smeće kroz razbijene prozore. Napuštene kuće su pune flaša, kesa sa ostacima hrane, starih tepiha, a stanari su pacovi i mačke lutalice.

Grad pun objekata kao iz horor filma

U "Čistoći" kažu da ovo smeće ne mogu da uklone. Kako je reč o privatnom vlasništvu u dvorišta i takve zgrade ne smeju da ulaze ukoliko nemaju nalog nadležnih inspekcija i institucija. Zato u ove objekte, ukoliko ih nadležni ne pozovu, ne može da uđe ni "Ciklonizacija". Oni tvrde da jedino mogu da tretiraju okolne prostore protiv štetnih glodara.

- Uglavnom nas zovu ljudi koji žive pored takvih kuća. Smeće je idealan prostor za pacove, imaju hranu, imaju zaklon. Mi imamo sistem koji beleži takve objekte, pa ih redovno tretiramo – kažu u “Ciklonizaciji”.

Grad pun objekata kao iz horor filma

Jedan od takvih objekata je i nikad završena zgrada u Ulici Alekse Šantića broj 59. Komunalna inspekcija je ovu zgradu obišla 9. februara. Tada je utvrđeno da vodovodne i kanalizacione instalacije u zgradi nisu povezane sa gradskom kanalizacijom. Ispred postoje šahtovi na kojima su postavljeni tehnički ispravni poklopci, ali podrumski otvori objekta nisu obezbeđeni jer to treba da učine budući stanari. Inspekcija je tada zaključila da je reč o privatnom posedu, pa nema pravnog osnova da izda rešenje da se na ovom objektu uklone sve uočene nepravilnosti.

S druge strane, Zakonom o legalizaciji propisano je da se objekti izgrađeni bez građevinske dozvole, neće rušiti do pravnosnažno okončanog postupka legalizacije. To znači da ni nadležna građevinska inspekcija u ovakvim slučajevima nema ovlašćenje da naloži uklanjanje objekata.

Grad pun objekata kao iz horor filma

Kako je krajnji rok za zahtev za legalizaciju istekao 30. aprila, a dokumentacija za legalizaciju ovog objekta nepotpuna, pokrajinski ombudsman smatra da Gradska uprava za urbanizam i stambene poslove Grada Novog Sada ima obavezu da odbaci nepotpuni zahtev za legalizaciju ovog objekta.


"Potrebno je da građevinska inspekcija češće proverava postoje li neobezbeđeni otvori na podrumskim i prizemnim delovima objekata. Nadležni organi trebalo bi i da sankcionišu izvođače radova koji ne preduzimaju odgovarajuće mere obezbeđivanja napuštenog objekta i njegove okoline, saobraćaja i zaštite životne sredine, a koje su predviđene Zakonom o planiranju i izgradnji", navodi se u saopštenju pokrajinskog ombudsmana.



Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
12°
Vlažnost: 54%
Pritisak: 1005.3 mb
Vetar: 4 m/s, NW
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?