Grad traži koncesionara za izgradnju četiri garaže u centru

20:12:00 14.12.2019, Komentara: 1

Novi Sad - Grad Novi Sad objavio je javni poziv za davanje koncesije za projektovanje, izgradnju, upravljanje i održavanje javnih garaža u Novom Sadu.

Grad traži koncesionara za izgradnju četiri garaže u centru

Foto: chaoss/shutterstock.com


Reč je o tri podzemne garaže: na Trgu republike, u Ulici Modene i kod zgrade Banovine i nadzemnoj na uglu Uspenske i Šafarikove.

Projektovanje, izgradnja, upravljanje i održavanje tih objekata odabranim preduzećima će biti povereno na 40 godina, odnosno dobiće koncesiju na ukupno 43 godine, računajući i projektovanje i izgradnju.

Za realizaciju projekta javno-privatnog partnerstva s elementima koncesije, Grad će obezbediti građevinsko zemljište, dok će privatniku ugovorom biti povereno projektovanje, izgradnja objekata, uređenje, električno osvetljenje, dovod vode i kanalizacije, klimatizacija, kao i nabavka opreme za upravljanje. Kako je u konkursnoj dokumentaciji navedeno, sav rizik u vezi s komercijalnim korišćenjem garaža snosiće koncesionar, a Grad ne daje nikakve garancije da će odabrano preduzeće uspeti da ostvari profit. U Ulici Modene je predviđena podzemna garaža, pa iako broj etaža nije ograničen, urbanisti preporučuju dva sprata. Kako je u konkursnoj dokumentaciji navedeno, ulaz je planiran iz smera Ulice Žarka Zrenjanina, a objekat, ukupne površine oko 3.500 kvadrata, trebalo bi da ima oko 100 parking-mesta po etaži.

Na mestu dotrajalih objekata i autobuskoj okretnici, na uglu Šafarikove i Uspenske ulice, biće četvorospratna nadzemna garaža (Po+P+4), ukupne površine oko 10.500 kvadrata, 2.100 po etaži, s po 70 parking-mesta na svakom spratu, što je ukupno oko 350 mesta za putničke automobile. Ulazi su planirani iz Šafarikove i Ulice Pavla Papa, a interesantno je da je urbanističkim planom ostavljena mogućnost da ravan krov garaže bude uređen kao krovni vrt.

U podzemnu garažu kod Banovine, ukupne površine oko 6.000 kvadratnih metara, ulaziće se iz Banovinskog prolaza i Ulice vladike Platona. Reč je o dvospranom objektu sa 180 parking-mesta, odnosno 90 na svakoj etaži.

Od četiri koncesijom obuhvaćene garaže, najvećeg kapaciteta je ona na Trgu republike, s dve podzemne etaže, ukupne površine oko 14.000 kvadrata i kapaciteta oko 400 putničkih vozila (200 parking-mesta po etaži). Pristup garaži planiran je iz Daničićeve i Ulice Žarka Vasiljevića.

Javni poziv otvoren je do 21. februara 2020. godine, a kriterijum za dodelu posla je ekonomski najpovoljnija ponuda. Svaka zainteresovana firma dužna je da za svaku od garaža za koju planira da aplicira dostavi bankarsku garanciju u iznosima od 14 miliona dinara (za garažu u Modene) do 38 miliona dinara (za garažu u Šafarikovoj).

Osim četiri garaže u centru, Grad planira koncesiju za izgradnju još osam. Petospratna nadzemna garaže planirana je u Ulici Branimira Ćosića s po 90 automobila po etaži i mogućnošću parkiranja na krovu objekta, dok će kod Železničke stanice biti građena nadzemna garaža s preporučena dva sprata, s mogućnošću i podzemnih etaža, na kojima bi bilo mesta za po 80 putničkih vozila.

Dve podzemne garaže predviđene su na Bulevaru Evrope, odnosno u Ulici Veselina Masleše, i to jedna između ulica Janka Veselinovića i Hadži Ruvimove, u kojoj broj podzemnih etaža nije ograničen, a na svakoj bi trebalo da bude mesta za 400 vozila, dok bi između ulica Janka Veselinovića i Kornelija Stankovića, na takođe neodređenom broju podzemnih spratova, bilo mesta za po 170 automobila. Četiri poluukopane garaže predviđene su u dvorištima zgrada u novoizgrađenom delu Ulice Bate Brkića, a planirano je da kapacitet tih objekata bude od 55 do 105 vozila, dok bi na krovovima trebalo da bude mesta za zelenilo i dečja igrališta.


Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

UniRent

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Automobila je sve vise parking mesta sve manje garaze bi rasteretile guzve u saobracaju i oslobodile trotoare od parkiranih automobila.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
36°
Vlažnost: 44%
Pritisak: 1003.5 mb
Vetar: 3 m/s, W
Čet 22° - 34° Mogući pljuskovi
Pet 21° - 35° Pretežno sunčano

Anketa

Kupate li se na Štrandu?