Grad uređuje prostor oko hrama u Krilovoj ulici

16:02:00 11.02.2024, Komentara: 0

Novi Sad – U toku su radovi na parternom uređenju sa pratećom infrastrukturom i javnim osvetljenjem prostora oko Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Krilovoj ulici. Radove izvodi i finansira Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije.

Grad uređuje prostor oko hrama u Krilovoj ulici


Izgrađen u vizantijskom stilu, Hram Svetog cara Konstantina i carice Jelene nalazi se na Grbavici, na području budućeg skvera omeđenog ulicama Krilovom, Miše Dimitrijevića i Hopovskom.

- U okviru radova na parternom uređenju, čak 374 m² površine oko hrama biće popločano, a biće izgrađene i pristupne pešačke staze, kao i glavna ulazna staza iz Krilove ulice. Efikasno odvođenje atmosferskih voda sa pešačkih komunikacija biće postignuto poprečnim padom u zelene površine. Posebnom doživljaju ove svetinje doprineće preko sto svetiljki sa led izvorom svetlosti. Naime, postavljanjem svetiljki na stubove kandelaberskog tipa visine do šest metara biće osvetljena Krilova ulica. Za osvetljenje prostora oko samog hrama, koje je ujedno i osvetljenje donjih, nižih delova fasade, biće zaslužne svetiljke sa stubova postavljenih u dvorištu, dok će kupolu osvetljavati svetiljke reflektorskog tipa postavljene na stubove u dvorištu hrama, ali i na stubove u okolnim ulicama (osvetljavanje „iz daljine“). Arhitektonske elemente objekta osvetljavaće svetiljke postavljene na sam objekat – ssaopšteno je iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.

Grad uređuje prostor oko hrama u Krilovoj ulici


Završetak radova, čija je vrednost 21,5 miliona dinara, očekuje se krajem marta tekuće godine.


foto: Grad Novi Sad


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
26°
Vlažnost: 51%
Pritisak: 1000.9 mb
Vetar: 3 m/s, WSW
Uto 14° - 26° Poslepodnevni pljuskovi
Sre 13° - 22° Pljusak i grmljavina

Anketa

Treba li poništiti izbore?