Gradiće se i četvrti most preko Dunava

17:12:00 07.12.2018, Komentara: 1

Novi Sad – Izgradnja četvrtog mosta preko Dunava u Novom Sadu uskoro bi mogla da počne. Naime, gradska Uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) nedavno je raspisala javnu nabavku za izradu generalnog projekta sa studijom opravdanosti, a rok za dostavljanje ponuda 27. decembar.

Gradiće se i četvrti most preko Dunava

foto: ilustracija

To je prvi od tri planirana mosta preko reke.

- Pošto smo obnovili ono što smo izgubili pre 19 godina, vreme je da pričamo o izgradnji novih mostova na Dunavu, jer Novi Sad to zaslužuje - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević, poručujući da će izgradnju novih novosadskih mostova zajednički finansirati Republika, Pokrajina i Grad.

U prvom planu u tom domenu je izgradnja mosta na trasi zapadne gradske obilaznice, odnosno, u produžetku Bulevara Evrope i Bulevara patrijarha Pavla i preko Ribarskog ostrva, koji bi Dunav premostio kod obilaznice u Sremskoj Kamenici.

Drumski most sa pešačkim i biciklističkim stazama, koji bi trebalo da bude dugačak 585, a širok 30 metara, značajno će ubrzati saobraćaj i omogućiti brži i lakši prilaz budućem Fruškogorskom koridoru, odnosno, novom putu Novi Sad - Ruma, sa tunelom kroz Frušku goru.

- Ovaj most povezaće uličnu mrežu Novog Sada sa Sremskom Kamenicom i državnim putem, preko Beočina, sa državnom granicom sa Hrvatskom - navode u UGZI.

U projektnom zadatku, navedenom u konkursnoj dokumentaciji, preporučeno je da se novi most razlikuje od postojeća tri. Kako se svi novosadski mostovi međusobno razlikuju u pogledu primenjenih konstruktivnih sistema (kontinualna greda, luk sa zategama i kosa zatega sa dva pilona), naručilac projekta preporučuje da novi most bude drugačije konstrukcije ili u kombinaciji više sistema.

Osim izgradnje drumskog mosta preko Ribarskog ostrva do obilaznice kod Sremske Kamenice, planirana je i gradnja petog mosta, nizvodno od Žeželjevog, na trasi istočnog kraka Fruškogorskog koridora, pišu Večernje novosti.

- U planu je i realizacija ideje o novom pešačko-biciklističkom mostu koji bi bio nadograđen na stubove nekadašnjeg Mosta cara Franje Josifa, koji od Drugog svetskog rata vire iz Dunava, kod Petrovaradinske tvrđave. Bio bi to ujedno šesti novosadski most - navode novosadski urbanisti.


Izvor: Večernje novosti


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Ivan Kotoman

, *.ip.btc-net.bg

Bravo!!!!


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
Vlažnost: 46%
Pritisak: 1010.0 mb
Vetar: 4 m/s, N
Sre -1° - 15° Pretežno sunčano
Čet 2° - 18° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?