Građani i dalje protiv parkinga umesto parka kod Muzeja Vojvodine

10:04:00 06.04.2017, Komentara: 1

Novi Sad - Građanska inicijativa za očuvanje zelene površine kod Muzeja Vojvodine oštro protestvuje što je u Konceptualnom okviru plana regulacije parking garaža na području grada Novog Sada ponovljena namera da se staro gradsko jezgro pretvori u parking.

Građani i dalje protiv parkinga umesto parka kod Muzeja Vojvodinefoto: Facebook / Sačuvajmo park kod Muzeja Vojvodine

Oni kažu da i pored brojnih građanskih protesta i zvanično upućenih primedbi, grad ne odustaje od ideje uništi park i izgradi garažu.

„Najavljujemo da ćemo na dokument, koji se nalazi na ranom javnom uvidu, podneti primedbe i pozvati 3.000 potpisnika peticije protiv garaže da nam se pridruže. Ujedno pozivamo i ostale sugrađane da se upoznaju sa Konceptualnim okvirom plana regulacije parking garaža i reaguju na izgradnju parking garaža u njihovom komšiluku“, poručuju iz ove građanske inicijative.

Podsećamo da je Građanska inicijativa za očuvanje zelene površine kod Muzeja Vojvodine aktivna od 2015. godine. U odgovoru na prve planove grada da u parku iza Muzeja Vojvodine postavi garaža organizovali su niz javnih akcija, radionice i bioskop na otvorenom, a 3.000 građana i građanki Novog Sada je potpisalo peticiju protiv garaže. Na Plan generalne regulacije građani su podneli 70 primedbi. Inicijativa je reagovala i na Strategiju održivog razvoja grada i učestvovala na javnoj raspravi o Strategiji.

„Iako se u mnogim gradskim dokumentima predlaže izgradnja podzemnih garaža i dalje se za "održivo rešenje" smatra uništavanje starog jezgra grada u kome se nalaze dva značajna muzeja, Muzej Vojvodine i Muzej savremene umetnosti. Inicijativa smatra da višespratnim javnim garažama nije mesto u starom jezgru grada, koje je utvrđeno za prostornu kulturno-istorijsku celinu pod zaštitom države, već periferno od njega, bez ugrožavanja spomenika kulture, postojećih zelenih površina i kvaliteta života stanovnika“, navodi se u njihovom saopštenju.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Miki

, *.static.sbb.rs

Ne mogu da verujem da je tako. Pa sad sam prosao i video da zelenilo sadi tu drvece. Sto sade ako ce i to bager da unistiti? #PARK CE BITI #SACUVAN


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
17°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 1005.6 mb
Vetar: 5 m/s, SE
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?