Građani Limana protiv izgradnje bilo kakvih objekata na zelenoj površini kraj Štranda

15:03:00 10.03.2024, Komentara: 0

Novi Sad - Građani novosadske Mesne zajednice „Liman“ danas su, na zboru građana, sa 239 glasova za i 12 glasova protiv, usvojili zaključak kojm se protive izgradnji bilo kakvih objekata na zelenoj površini kod plaže „Štrand“.

Građani Limana protiv izgradnje bilo kakvih objekata na zelenoj površini kraj Štranda


Reč je o parceli na kojoj je prema važećem Generalnom urbanističkom planu predviđen prostor za turističko-sportsko rekreativnu namenu, ali su odbornici gradske skupštine u utorak usvojili plan kojim je na ovoj površini planirana izgradnja hrama Srpske pravoslavne crkve.

Predsednica Saveta MZ „Liman“ Nataša Matijević rekla je za agenciju Beta da će usvojeni zaključak biti prosleđen Gradskoj upravi, Skupštini grada, gradonačelniku Novog Sada i svim nadležnim institucijama, iako ne očekuju nikakvu reakciju od njih.

- Neka urbanisti još jednom razmisle da li su doneli ispravnu odluku o izmeni plana. GUP je Biblija za uređenje grada, a kako su urbanisti to preskočili, to je na njima. Neka oni brinu o svojim licencama i odlukama, mi, građani, smo rekli šta mislimo i to je nama važno - navela je ona.

Građani Limana protiv izgradnje bilo kakvih objekata na zelenoj površini kraj Štranda


Matijević je istakla da niko nije protiv izgradnje crkve, kako se to plasira u medijima prethodnih dana, već protiv izgradnje bilo kakvog objekta.

- Postavlja se pitanje po kom osnovu Grad i Srpska pravoslvna crkva odlučuju umesto građana o izgradnji verskog objekta u našem komšiluku. Smatramo da je nedopustiva promena namene ove površine bez konsultacija građana - dodala je ona.

Govoreći o najavi da će pomenuti hram biti posvećen žrtvama Novosadske racije, Matijević je ukazala da već postojeći spomenik žrtvama Racije, kao i najavljena izgradnja memorijalnog kompleksa kod Mosta slobode, što predstavljaju sasvim dovoljan vid memorijalizacije kakav i treba da bude u sekularnoj državi.

Na zboru je održana kratka rasprava, a jedan od govornika optužio je Savet MZ da govori vrlo jednostrano i da pravi podele među komšijama.

Glasalo se crvenim kartonima, a kako je objašnjeno, već u dva navrata su na dva zbora građana gradski čelnici dobili po žuti karton, te da nakon dva žuta „prirodno dolazi crveni karton“.

Kao naredni korak, Matijević najavljuje postavljanje pomenutog plana na rani javnu uvid i pozivanje građana da na njega daju primedbe.

- Prigovor mogu da daju građani teritorije celog grada i šire, pozvaćemo ih da se i naš glas čuje – rekla je Matijević.


Izvor: Autonomija

foto: D. Stupar


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
16°
Vlažnost: 77%
Pritisak: 1013.1 mb
Vetar: 5 m/s, ESE
Pon 11° - 28° Sunčano
Uto 12° - 27° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?