Građani ne žele tribinu visoku 28 metara ispred nosa

17:01:00 04.01.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Iako su odbornici u Skupštini Grada na kraju 2020. godine izglasali plan kojim se predviđa izgradnja novog stadiona „Karađorđe“, sa zapadnom tribinom visokom 28 metara, građani iz Ulice Dimitrija Tucovića ne odustaju od namere da se izbore za promenu ovakvog urbanističkog planiranja.

Građani ne žele tribinu visoku 28 metara ispred nosa

foto: FK Vojvodina

Prvobitno je bilo planirano da visina zapadne tribine bude 32 metra, odnosno da ima šest spratova. Stanovnici Ulice Dimitrija Tucovića podneli su niz primedbi na takav plan, smatrajući da će im tako značajna promena umnogome umanjiti kvalitet života. Komisija za planove je njihove primedbe odbila, ali je ipak odlučila da zapadnu tribinu budućeg stadiona smanji za jedan sprat, te će ona po važećem planu biti visoka 28 metara. Osim novog stadiona, usvojeno je i da se pored njega izgradi soliter od 15 spratova.

Međutim, građani nisu zadovoljni snižavanjem tribine za četiri metra i ne odustaju od borbe da se plan izmeni, tako da buduća tribina bude u visini sadašnje. Ističu da nemaju ništa protiv izgradnje novog stadiona, ali da to ne može da ide nauštrb kvaliteta njihovog života. Iz tog razloga su se obratili Komisiji za planove, Gradskoj upravi za urbanizam, gradonačelniku Milošu Vučeviću, te Skupštini grada.

Navode da je njihov zahtev da se projekat prilagodi uslovima postojećih objekata u okolini, odnosno da zapadna strana stadiona ne pređe trenutnu visinu, dodajući da bi tribina od šest spratova mogla da se realizuje na istočnoj strani, kod TC „Promenada“.

- Jedini imperativ je, ponavljamo, da se zapadna strana ne podiže na veću visinu od trenutne, niti da se stadion približava postojećim zgradama, imajući u vidu da su i postojeća rastojanja minimalna. Razlozi za ovo su ozbiljne posledice po zdravlje i imovinsku štetu stanara u Ulici Dimitrija Tucovića, a na koje vam ponovo skrećemo pažnju: nedostatak sunčeve svetlosti u stanovima ili njeno svođenje na minimum, umanjenje vrednosti nekretnina, urušavanje kvaliteta života svih stanara, uključujući i one na najvišim spratovima, stvaranje dodatne ogromne količine saobraćaja i buke koja će život na ovoj lokaciji učiniti nepodnošljivim - navode stanari Dimitrija Tucovića u svom pismu nadležnima.

Smatraju da je izmeštanje glavne tribine sa zapadne na istočnu bolje rešenje i da to nije osporeno na javnoj sednici, poručujući da „odgovorna lica nisu dostavila nijedan argument koji govori u prilog tvrdnji da zapadna tribina mora da bude glavna tribina stadiona“. Dodaju i da su njihovi argumenti oboreni „usmenom tvrdnjom da pravilo UEFA nalaže ovakvu spratno na zapadnoj tribini zbog potreba kamera i prenosa utakmica, kao zaštitu od kasnog popodnevnog osunčanja“. Građani navode da nisu uspeli da pronađu takvo pravilo, dodajući kako već postojeće okruženje stadiona omogućava zaklon od sunca.

Izvor: 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
11°
Vlažnost: 62%
Pritisak: 1001.6 mb
Vetar: 1 m/s, W
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?