Građani se žale na višesatno čekanje u kovid centru, Dom zdravlja tvrdi da to nije tačno

08:12:00 03.12.2020, Komentara: 0

Novi Sad – Nakon što su se, uglavnom, na društvenim mrežama pojavile informacije o višesatnim čekanjima u redu u kovid centru Doma zdravlja „Novi Sad“, u ovoj ustanovi kažu da to nije tačno i da takve informacije otežavaju rad njihovih zaposlenih i dovode u zabludu pacijente.

Građani se žale na višesatno čekanje u kovid centru, Dom zdravlja tvrdi da to nije tačno


Zbog potrebe da što pre stignu do što više informacija, na Fejsbuku je formirana grupa „Novi Sad - Covid 19“, u kojoj Novosađani razmenjuju iskustva i informacije o koronavirusu, ali i pomažu jedni drugima kada je reč o čekanju u redu ispred kovid centra na Novom naselju. Tako se tamo mogu pročitati iskustva da se na pregled čeka satima, uglavnom oko šest sati, ali da je bilo slučajeva koji su ispred objekta i u čekaonici proveli čak 12 sati. Kako kažu građani, ovoliko čekaju oni koji imaju blaži oblik bolesti, dok oni sa težim oblikom čekaju kraće, pošto imaju prvenstvo za pregled. A težih oblika je, dodju, dosta.

Iz Doma zdravlja „Novi Sad“ navode da informacije na društvenim mrežama nisu tačne, ali ne navode koliko traje čekanje na pregled ljudi koji su oboleli od koronavirusa. Direktor Doma zdravlja Veselin Bojat za 021.rs kaže da stalno rade kontrole i da nema informacija da se čeka 12 sati, već kaže da se radi o kraćem periodu od oko dva sata. On ističe da se zaposleni trude da ubrzaju rad, ali da je velik priliv pacijenata.

Dnevno kroz ovu ambulantu prođe hiljadu pacijenata, a trenutno je 130 zaposlenih na bolovanju.

U Domu zdravlja napominju da u kovid centru radi 125 zdravstvenih radnika, ali i službe koje omogućavaju da to sve funkcioniše.

- Dnevno radi 11 lekarskih timova, noću sedam. U kovid centru su kovid ambulanta za trudnice, kovid ambulanta za decu, kovid ambulanta sa pulmologom, dve ambulante za pacijente koji su u teškom stanju, tri ambulante za prekid izolacije, dve ambulanta za kontrolu pacijenata koji su u pogoršanju, RTG dijagnostika 24 sata na 2 aparata, laboratorijska dijagnostika 24 sata koja radi od 600 do 800 analiza dnevno, jedan tim za svakodnevnu dezinfekciju svih prostorija. Osim toga, obzbeđeno je 24-satno grejanje objekta od 5.500 kvadrata. Nijedan pacijent ne čeka napolju. Nijedan pacijent nije upućen na više instance bez kompletno urađene dijagnostike. Flašice vode se redovno dele pacijentima u čekaonici. Fizički smo odvojili ulaze, kako potencijalno inficirani ne bi dolazili u kontakt sa onima koji su ozdravili i dolaze na kontrolu ili prekid izolacije – napominju u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Od početka pandemije u covid ambulantama Doma zdravlja pregledano je 45.000 pacijenata, urađeno je 36.000 briseva/testova.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
23°
Vlažnost: 47%
Pritisak: 1004.2 mb
Vetar: 2 m/s, SSE
Sub 12° - 28° Pretežno sunčano
Ned 13° - 28° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?