Građani u crkvama uprkos policijskom času

17:04:00 19.04.2020, Komentara: 1

Novi Sad - I pored policijskog časa i toga što je u vanrednom stanju zabranjeno okupljanje više od dvoje ljudi, jedan broj vernika prisustvovao je danas službi u crkvi u Petrovaradinu i u Sabornoj crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Novom Sadu.

Građani u crkvama uprkos policijskom času

foto: print screen VOICE

Vernici su prisustvovali uskršnjim liturgijama i u crkvama na Novom naselju i na Detelinari i ispred nje, ali ne u tolikom broju kao u Petrovaradinu. Primetno je i da je većina iskoristila priliku da do ovih crkava dođe šetajući kućne ljubimce.

Kako je javio 021, policajci su se nalazili u blizini petrovaradinske crkve, na račvanju Preradovićeve i Reljkovićeve ulice, ali nisu reagovali.

S druge strane, ekipa VOICE jedna je od retkih medijskih ekipa koja je prisustvovala uskršnjoj liturgiji u Sabornoj crkvi, zahvaljujući činjenici da su došli među prvim medijima, a za ostale novinare vrata crkve ostala su zatvorena. Ovu liturgiju direktno je prenosila RTV od 6 do 10 časova. Službi je prisustvovalo dvadesetak građana, koji su došli i pre televizijskih ekipa.

Na snimcima koje su reporteri VOICE-a uspeli da naprave vidi se dvadesetak vernika koji su tokom cele crkvene ceremonije bili u objektu i pored zabrane javnih okupljanja. Neki od njih su imali maske, a neki nisu, moglo se videti kroz otvorena vrata crkve. Među njima je bio i lokalni političar Miroslav Parović, koji je ovih dana kritikovao vlast zbog toga što se zabrana kretanja odnosila i na vernike SPC koji ovog vikenda proslavljaju Uskrs.

Liturgiju je vodio episkop bački Irinej Bulović.

Slučajni prolaznici mogli su liturgiju pratiti putem razglasa sa ulice. Tu mogućnost iskoristili su uglavnom šetači pasa jer se liturgija održavala u vreme kada im je dozvoljen izlazak.

Podsetimo da je patrijarh srpski Irinej sinoć služio uskršnju liturgiju u Hramu Svetog Save bez prisustva vernika i pozdravio je sve koji su u svojim domovima pratili prenos ponoćne liturgije preko medija. On je u uskršnjoj poslanici naveo da se u ovim vremenima mora učiniti sve da se pomogne sebi i drugima i da se razumeju i podrže napori zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija.

Izvor: 021, VOICE


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Александар

, *.gprswap.mts.telekom.rs

А да прво научите шта је Литургија, а шта јутрење па да онда објавите "вест". Колико сте злуради нисте објављивљивали гужве по маркетима, кеју, булеварима,... већ вам боду очи Срби православци. У храму је забрањено окупљање више од две особе, а у мегамаркетима није? Када сте за одвајање Цркве и државе и прогон верника зашто онда користите слободне дане за Божић, Васкрс, Славу,...?


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
16°
Vlažnost: 36%
Pritisak: 1000.1 mb
Vetar: 1 m/s, NNE
Ned 6° - 12° Moguća kiša
Pon 4° - 14° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?