Građanima će biti podeljeno 20.000 besplatnih badnjaka u centru Novog Sada i na Fruškoj gori

13:01:00 05.01.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Nacionalni park Fruška gora podeliće građanima 20.000 besplatnih banjaka. Kako su saopštili, na ovaj način žele da pomognu građanima da poštuju tradiciju i običaje uz istovremeno očuvanje ekosistema i prirodnih vrednosti najstarijeg Nacionalnog parka u Srbiji i jedinog na teritoriji Vojvodine.

Građanima će biti podeljeno 20.000 besplatnih badnjaka u centru Novog Sada i na Fruškoj gori


Novosađani će sutra, 6. januara od 9 časova besplatne badnjake moći da preuzmu na uglu Modenine i Zmaj Jovine ulice.

Podela badnjaka organizovana je i na gradskim trgovima u Sremskim Karlovcima, Sremskoj Mitrovici, Rumi, Šidu i u parku u Irigu. Osim toga, podela će biti organizovana i na samoj Fruškoj gori.

- U toku noći između 5. i 6. januara, u ranim jutarnjim časovima, već od četiri časa, organizovana je podela besplatnih badnjaka za sve one koji nameravaju da se upute u šumu. Pripremili smo 5.000 badnjaka kako bi tradicija i običaji bili ispoštovani uz prevenciju ekološke štete bespravnim sečenjem. Besplatni badnjaci će se deliti na punktovima na teritoriji Nacionalnog parka Fruška gora na sledećim lokacijama: Iriški Venac kod Informativnog centra, Zmajevac, Crveni Čot, Ležimir (raskrsnica) i Rohalj baze - navode iz javnog preduzeća.

Stručna lica Nacionalnog parka pripremili su badnjake sečom hrasta isključivo na onim površinama na kojima je to po planu gajenja predviđeno, kako ne bi bile ugrožene prirodne vrednosti Nacionalnog parka.

Uprava parka napominje da će Čuvarska služba zajedno sa policijom u tri smene obavljati intenzivnu kontrolu prostora, posebno delova gde se nalaze mlade hrastove sastojine, kako bi se sprečila svaka nedozvoljena seča hrastovih stabala.

Iz Nacionalnog parka apeluju da se običaj seče badnjaka prepusti stručnim licima u skladu sa planskim uzgojem šuma na području Nacionalnog parka i podsećaju da je suština ovog najradosnijeg hrišćanskog praznika upravo u međusobnom darivanju, razumevanju i ljubavi kako jednih prema drugima tako i svih nas prema prirodi i njenoj zaštiti.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
26°
Vlažnost: 51%
Pritisak: 991.5 mb
Vetar: 4 m/s, N
Sre 6° - 9° Moguća kiša
Čet 5° - 14° Moguća kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?