Građanska Vojvodina: Suočiti se s prošlošću, pomoći žrtvama i ne raspirivati mržnju

19:08:00 05.08.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Koalicija nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“ konstatovala je da su godišnjice događaja iz ratova devedesetih postale povod za nacionalističko orgijanje, raspirivanje mržnje i najnižih strasti.

Građanska Vojvodina: Suočiti se s prošlošću, pomoći žrtvama i ne raspirivati mržnju

Oni su sa zabrinutošću upozorili da, umesto da datumi koji podsećaju na nesrećna zbivanja iz nedavne prošlosti budu prilika da se, uz pijetet prema svim žrtvama, suoči sa prošlošću, sramnom politikom koja je dovela do strašnih zločina, i da se izvuku pouke i napusti ideologija, koja je bila prauzrok svih zala, oni se nažalost koriste upravo da bi se takva politika i ideologija rehabilitovala, uz konstantno podizanje nacionalističkih tenzija.

"Predstavnici vlasti bi takođe, umesto skupljanja političkih poena i potpirivanja mržnje, mogli obletnice da iskoriste da učine suštinska i simbolička dela koja mogu da pomognu žrtvama ratova i sulude politike, a ne da ih dodatno ponižavaju. Kao i ranije, nacionalističko divljanje ima za cilj da se skrene pažnja sa suštinskih problema sa kojima se društvo suočava i da se učvrsti neodgovorna vlast, i pritom se ne uzimaju u obzir strašne posledice koje ono može da ima", navodi se u saopštenju "Građanske Vojvodine".

Oni su još dodali da se ovakve godišnjice koriste i da bi se sprečavala kritička misao i izvršilo dodatno zaglupljivanje i pasivizacija javnog mnjenja.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1003.4 mb
Vetar: 2 m/s, W
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?