Građanske organizacije pozvale Novosađane da masovno šalju prigovore na „Novi Sad na vodi“

17:01:00 19.01.2024, Komentara: 1

Novi Sad - Grupa lokalnih organizacija i inicijativa pozvala je Novosađane da se aktivno uključe i spreče donošenje plana generalne regulacije, koji omogućava gradnju spornog projekta „Novi Sad na vodi“.

Građanske organizacije pozvale Novosađane da masovno šalju prigovore na „Novi Sad na vodi“


Nacrt pomenutog plana, pod nazivom „Konceptualni okvir plana generalne regulacije prostora između primarnog odbrambenog nasipa uz kasarnu Rečne flotile i Ribarskog ostrva u Novom Sadu“ nalazi na ranom javnom uvidu prema odluci Komisije za planove grada Novog Sada.

- Ovaj plan nije u najboljem interesu Novog Sada, niti će doprineti odbrani grada od poplava. Ako bude usvojen, Novi Sad na vodi može postati stvarnost, proširujući se na Šodroš, kasarnu na Limanu, čime bi ovaj deo grada postao ekskluzivna lokacija za bogate pojedince - dodaju aktivisti.

Upozorili su da će realizacija tog plana, koji je izrađen po predlogu kompanije „Galens“ i kojem je saglasnost dala Skupština grada prošlog leta, „ozbiljno ugroziti odbranu grada od visokih vodostaja Dunava“.

- Građevinska firma Galens, poznata po bliskim vezama sa lokalnim vlastima, sada traži da se na mestu brodogradilišta, koje je trenutno korito Dunava, sagrade soliteri visoki do 20 spratova. Osim toga, predlaže se postavljanje novog bedema za odbranu od poplava, koji će suziti korito reke i kako bi se omogućila gradnja. Ovakav plan ne samo da će potpuno promeniti izgled Šodroša, Dunavca, Ribarskog ostrva i vizure Novog Sada, već će ozbiljno ugroziti odbranu grada od visokih vodostaja Dunava – navode organizacije u saopštenju.

Zato su pozvali građane da masovno šalju prigovore na Konceptualni okvir plana generalne regulacije prostora do 2. februara, na imejl adresu planiranje@uprava.novisad.rs ili pismom na adresu Školska 3.

Poziv potpisuju Šodroš-Dunavac, Šodroš Survajver kamp, Futoška inicijativa, Telepska inicijativa, Za Zeleno Novo naselje, kao i Centar za razvoj demokratskog društva Europolis.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Nena Vukadinovic

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Nisam protiv projekta “Novi Sad “na vodi,mislim da je to lepa zamisao.Ali sam protiv gradnje solitera od 20 spratova!Takvi soliteri kao i sve zgrade sa vise od 5 spratova su nebezbedni i nehumani za život!!!Zbog ne mogucnosti intervenisanja prikom požara i sličnih nemilih dogadjaja koje niko nemože predvideti niti sa sigurnošću sprečiti!


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
22°
Vlažnost: 60%
Pritisak: 1013.2 mb
Vetar: 8 m/s, SE
Pon 11° - 28° Sunčano
Uto 12° - 27° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?