Gradska vlast prelomila: Grejanje poskupljuje 11, a topla voda pet odsto

11:12:00 15.12.2022, Komentara: 1

Novi Sad - Gradsko veće odlučilo je da grejanje u Novom Sadu poskupi za 11 odsto, dok će topla potrošna voda biti skuplja za pet odsto. Kako piše 021.rs, ovim poskupljenjem račun za prosečan stan od 50 kvadratnih metara porašće za 515 dinara, dok će se za prosečnu potrošnju pet kubika vode izdvajati 60 dinara više.

Gradska vlast prelomila: Grejanje poskupljuje 11, a topla voda pet odsto

U odluci nije navedeno kada će tačno početi primena novih cena.

Prema predloženom cenovniku, grejanje će poskupeti za 11,39 odsto po kvadratu, odnosno sa 90,2 na 100,5 dinara.

Za poslovne potrošače, kao i za građane kojima se grejanje naplaćuje po kilovat času, jer imaju ugrađene kalorimetre i razdelnike, utrošena energija je porasla sa 5,2 na 5,7 dinara po kilovat času, dok je instalisana snaga po kilovatu porasla sa 243,9 na 257,2 dinara.

Nova cena tople potrošne vode iznosiće 236,3 dinara po kubiku, umesto dosadašnjih 224,3 dinara.

U obrazloženju zahteva za povećanje cena „Novosadska toplana“ je kao razloge navela poskupljenje gasa za 12 odsto, rast cena repromaterijala i usluga održavanja, ali i ratna dejstva na evropskom tlu zbog čega treba da kupe naftu za rezervu.

- Razvoj situacije izazvane oružanim sukobima na evropskom tlu, na koju ne možemo uticati i koja kao takva ima obeležje više sile, ukazuje da na globalnom tržištu energenata ne postoje indicije prema kojima će u skorijem roku doći do stabilizacije na tržištu, pri čemu bi mogućom eskalacijom događaja mogla da dođe do ugrožavanja postojeće trase snabdevanja, te je radi obezbeđivanja uslova za nesmetano odvijanje procesa proizvodnje i distribucije toplotne energije iz Toplifikacionog sistema, neophodno obezbeđivanje dodatnih operativnih rezervi naftnih derivata, koji se mogu koristiti u cilju zamene prirodnog gasa kao primarnog goriva i osnovnog energenta koji se koristi za proizvodnju toplotne energije - navodi se u obrazloženju komunalnog preduzeća, a prenosi 021.rs.


Izvor: 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Ing Zoran Vukov

Srbija je još zemlja u kojoj se krije istina, sramota je na onome ko je prevaren a ne na onome ko se na prevaru odlučio


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
11°
Vlažnost: 58%
Pritisak: 1005.6 mb
Vetar: 4 m/s, NW
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?