Gripa ima, ali ne i epidemije

10:01:00 17.01.2019, Komentara: 0

Novi Sad – Epidemije gripa trenutno nema, ali se može očekivati za par nedelja. Naime, na konferenciji za novinare u Institutu za javno zdravlje Vojvodine rečeno je da je trenutna epidemiološka situacija u pogledu virusa gripa niska, kao i u većem delu Evrope, ali se njen porast očekuje do kraja januara i u prvoj polovini februara. Da li će taj broj preći epidemijski prag, vreme će pokazati.

Gripa ima, ali ne i epidemije


– Grip se registruje na osnovu sporadičnih, pojedinačnih slučajeva, a prvi laboratorijski registrovani slučaj potvrđen je u Centru za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine 3. januara. Radi se o sezonskom gripu H3N2, a oboleo je jedan stariji sugrađanin, koji je, zbog hroničnog oboljenja – šećerne bolesti i njenog pogoršanja, kao i dobijanja upale pluća uzrokovane virusom gripa – nažalost, preminuo. Nakon toga, registrovali smo još 11 laboratorijski potvrđenih slučajeva virusa svinjskog gripa H1N1, kako u dečjoj populaciji, tako i kod odraslih - rekla je prim. dr Snežana Medić iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti IZJZV.

Preminula osoba nije bila vakcinisana, a podaci poslednjih sezona govore da je većina preminulih čija se smrt može dovesti u vezu s gripom imala više od 65 godina neko hronično oboljenje.

Vakcinacija protiv gripa je uglavnom završena i ostalo je još vrlo malo doza po domovima zdravlja. Lekari ističu da je ove sezone bilo nešto veće interesovanje za vakcine, a stanovništvo se i sada može vakcinisati, ali treba imati na umu da za stvaranje vakcinalnog imuniteta treba dve do tri nedelje.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
19°
Vlažnost: 49%
Pritisak: 1003.1 mb
Vetar: 3 m/s, SSE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?