GSP stao na sat vremena

15:03:00 21.03.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Radnici Javnog gradskog saobraćajnog preduzeća „Novi Sad“, koji su nezadovoljni stanjem u tom preduzeću, održali su najavljeni štrajk upozororenja. Na sat vremena, od 13 do 14 časova, stalo je oko 170 autobusa, a saobraćale su samo ugovorene linije. Vozači su mirno štrajkovali na okretnicama.

GSP stao na sat vremena

foto: NS uživo

Štrajkači su napomenuli da je ovo bio štrajk upozorenja i da ukoliko se zahtevi ne ispune, krenuće u potpunu obustavu rada.

U toku štrajka, iz GSP-a je stiglo saopštenje u kojem je navedeno da su obavljeni pregovori štrajkačkim odborom sindikata „Nezavisnost“, ali da „i pored uloženih napora od strane poslodavca, do obustave štrajka na žalost nije došlo“. Kako je istaknuto, predstavnici sindikata su došli na sastanak kako bi ispunili zakonsku formu i nisu bili spremni da naprave bilo kakav kompromis.

GSP stao na sat vremena

foto: 021

- Sindikat „Nezavisnost“ je podneo dva zahteva. Prvi zahtev je zahtev za povećanje plate koji nismo u mogućnosti da ispunimo s obzirom na to da je na snazi zakon kojim su zarade ograničene i umanjene. Svega toga su svesni i štrajkači, a prema njihovim rečima štrajk je jedini način da skrenu pažnju na sebe i da nema ničega uperenog protiv rukovodstva, gradonačelnika i države – navedeno je u saopštenju u kojem se napominje i JGSP „Novi Sad“ ima „najveće prosečne plate vozača u Republici Srbiji i da se one redovno isplaćuju.

GSP navodi i da će radnicima u junu biti isplaćena solidarna pomoć, koja iznosi 7-8% povećanja zarade na godišnjem nivou. Preduzeće razume i da su radnici nekada imali platu 700 evra, a da ona danas iznosi manje od 500 evra, da su mnogi pod kreditima, da je njihova cena rada na inostranom tržištu višestruko veća, a razumeju i da bi svi oni želeli da voze nove autobuse... Zbog kupovine socijalnog mira velikim platama u prošlosti i neulaganjima u ovo preduzeće mi sada vraćamo dugove iz prošlosti, dodaju.

GSP stao na sat vremena

foto: RTV

- Drugi zahtev je zahtev za reorganizaciju preduzeća, a koji nema nikakve veze sa sindikalnim delovanjem. O njemu praktično nismo ni razgovarali, jedina tema je bila povećanje plata. Dolaskom ovog rukovodstva, reorganizacija preduzeća je u velikoj meri završena, preko 50 ljudi je manje u administraciji, a broj vozača i mehaničara je veći nego ikada u istoriji preduzeća. Da ne bi došlo do sukoba među vozačima, odlučili smo da ne šaljemo zamene (vozače koji žele da voze) i pojačali smo rad dispečera i otpravnika, kako bi prevoz posle 14 časova nastavio da se odvija po redu vožnje – zaključeno je u saopštenju.

Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
13°
Vlažnost: 72%
Pritisak: 1005.1 mb
Vetar: 4 m/s, ESE
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?