Gužve u ambulantama za ultrazvuk i mamografiju

17:11:00 20.11.2017, Komentara: 0

Novi Sad – Sudeći po gužvama koje su proteklog vikenda bile u zdravstvenim institucijama, Novosađani su se u velikom broju odazvali preventivnim pregledima koje organizuje Ministarstvo zdravlja Republike Srbije.

Gužve u ambulantama za ultrazvuk i mamografiju


Kako je saopštio Dom zdravlja „Novi Sad“, u ovoj ustanovi je u nedelju pregledano blizu 200 građana. Medicinsko osoblje je uradilo pet puta više ultrazvučnih pregleda gornjeg abdomena od očekivanog, ukupno 145. Mamografskih skrininga je urađeno 46, što je, kako navode, najviše u odnosu na druge domove zdravlja koji su bili uključeni u akciju.

Slični pregledi su organizovani i u Vojnoj bolnici i u Kliničkom centru Vojvodine, ali oni nisu saopštili koliko je pregledanih građana bilo u njihovim ordinacijama.

U Kliničkom centru Novosađani su mogli, takođe, da obave ultrazvučni pregledi abdomena, mamografski pregledi dojki kod žena, ali i da izmere nivo šećera u krvi, kao i da odrede hormone štitne žlezde kod osoba koje nemaju poznatu bolest štitne žlezde. Aparat koji poseduje Klinički centar Vojvodine za endokrinološke analize u roku od sat vremena uradi i do 200 analiza, čime je pacijentima omogućeno dijagnostikovanje odmah za odmah.

Do kraja 2017. biće održan još jedan ciklus preventivnih pregleda u domovima zdravlja, kliničkim centrima i vojnim bolnicama, a najverovatnije će sa akcijama biti nastavljeno i u 2018. godini.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
13°
Vlažnost: 44%
Pritisak: 1000.3 mb
Vetar: 5 m/s, SE
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?