Hakovani serveri Gradske uprave i javnih službi, Informatika tvrdi da su podaci građana bezbedni

14:03:00 02.03.2020, Komentara: 1

Novi Sad - Serveri gradskih uprava, ali i nekolicine drugih javnih službi koji su u JKP „Informatika“ hakovani su tokom vikenda i hakeri traže bitkoine da bi otključali sisteme.

Hakovani serveri Gradske uprave i javnih službi, Informatika tvrdi da su podaci građana bezbedni


Kako piše 021.rs, reč je o napadu hakera, najverovatnije iz inostranstva. Gradske kamere trenutno ne funkcionišu, a zaposlenima u gradskim službama rečeno je da ne mogu da pristupe svojim mejlovima. Nemoguće je pristupiti i delu „Moji računi“.

Hakovani serveri Gradske uprave i javnih službi, Informatika tvrdi da su podaci građana bezbedni


Ovu informaciju građani su mogli da saznaju ako su, recimo, danas pokušali da plate račun na šalterima „Informatike“.

JKP „Informatika“ potvrdila je da je u nedelju, 1. marta došlo do ozbiljnog i profesionalnog hakerskog napada na njihov informacioni sistem. Nadležne službe su ga dijagnostikovale i od tog trenutka rade na otklanjanu virusa.

- Reč je o novom tipu „ransomware“ virusa koji napada antivirusnu zaštitiu i „backup“ sisteme i na taj način zaključava fajlove i čini ih nedostupnim. Ovakvi napadi nisu lokalnog karaktera već su dijagnostifikovani širom sveta, a veoma teško ih je sprečiti i ukloniti nakon aktiviranja virusa. Obavštene su nadležne službe Odeljenja za visoko tehnološki kriminal MUP-a Srbije, Bezbednosno-informativna agencija i Tužilaštvo za visoko tehnološki kriminal, a na otklanjanju virusa rade i eksterne IT kompanije i stručnjaci – navode u „Informatici“, dodajući da ne mogu da daju više obaveštenja dok traje istraga.

U saopštenju naglašavaju da ne treba da postoji bojazan od zloupotrebe ličnih podataka građana, jer njihovo čitanje i korišćenje nije ni na koji način ugroženo ovim napadom, jer se baze podataka čuvaju na drugoj platformi. U međuvremenu, građani račune objedinjene naplate mogu uplaćivati na šalterima pošte, banaka i ostalih platnih insitucija, dok se na šalterima informatike ne omogući plaćanje.


Izvor: novisad.com, 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

k0mr@

Građani mogu slobodno da budu zabrinuti za svoje podatke iz javnih službi, s obzirom da je bezbednost na niskom nivou. Dokazi su kako u predhodnim propustima rako i u budućim


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 100%
Pritisak: 999.2 mb
Vetar: 1 m/s, WSW
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?