Hektari šume nacionalnog parka isečeni na zahtev crkve

09:02:00 24.02.2016, Komentara: 1

Novi Sad - Više od 10 hektara bagremove šume isečeno je na Fruškoj gori, što je u potpunosti ogolilo ceo potez od Zmajevca prema Vrdniku. Zahtev za sečenje stigao je iz obližnjeg manastira Vrdnik, koji je ovu šumu dobio u postupku restitucije.

Hektari šume nacionalnog parka isečeni na zahtev crkve

Svo drveće pripašće Srpskoj pravoslavnoj crkvi, odakle nisu hteli da komentarišu seču šume u njihovom ataru, ali u Nacionalnom parku Fruška gora, koji radove izvodi, tvrde da je sve po zakonu, jer je šuma bila stara i svakako namenjena za seču.

Milan Radojčić, rukovodilac službe nadzora u Nacionalnom parku Fruška gora, kaže da kada crkva želi da nešto poseče na svom imanju, ona pošalje određeni zahtev, određenu količinu koja je njima potrebna, pa u Nacionalnom parku vide da li je to u skladu sa planskim dokumentima.

- Znači, ne možemo da idemo preko tih planskih dokumenata, bez obzira na to radilo se o crkvi ili fizičkom licu koje je vlasnik šume u nacionalnom parku. Ne možemo da radimo ono što nije predviđeno i planirano - rekao je Radojčić.

Hektari šume nacionalnog parka isečeni na zahtev crkve

Po toj logici, na kamionima bi moglo da završi i ostalo drveće iz okoline, jer se svuda naokolo nalazi bagremova šuma približno slične starosti. Ljubitelji prirode kažu - masovnom sečom strada ekosistem i strahuju da nova stabla neće biti posađena.

Prema planu, ovde bi trebalo da nikne hrastova šuma, za čiji razvoj će biti potrebne decenije. Kako je rekao šumar koji se ovde nalazi, i ako bude ispunjen plan da se ovaj prostor ponovo zasadi hrastom, šumu nećemo dočekati da vidimo.

Izvor: N1.info


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Mina

, *.dynamic.stcable.net

Zgrožena sam ljudskom glupošću.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Slaba kiša
11°
Vlažnost: 87%
Pritisak: 996.2 mb
Vetar: 5 m/s, W
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?