Hiljadu prijava za fizičko, a 1.700 za emocionalno nasilje

17:01:00 14.01.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Od 1. januara do 5. decembra 2017. godine, na području Novog Sada, prijavljeno je 897 slučajeva nasilja. Od toga broja je bilo 118 prijava za razvod braka zbog nasilja, 427 za zlostavljanje dece i 352 za nasilje nad odraslim i starim licima. Kako piše Dnevnik, prema strukturi vrsta nasilja u prošloj godini je do 5. decembra prijavljeno 952 slučaja fizičkog nasilja, 78 seksualnog i 1.704 emocionalnog nasilja.

Hiljadu prijava za fizičko, a 1.700 za emocionalno nasilje


Prvog dana juna 2017. godine na snagu je stupio Zakon o sprečavanju nasilja u porodici čiji je cilj da na opšti i jedinstven način uredi organizaciju i postupanje državnih organa i ustanova i time omogući delotvorno sprečavanje nasilja u porodici i hitnu i blagovremenu zaštitu i podršku žrtvama nasilja u porodici. Za šest meseci primene ovog Zakona, na nivou države, hitne mere su izrečene u oko 7.500 slučajeva, izrađeno je više od 4.000 individualnh planova za zaštitu žrtve, a razmatrano je ukupno više od 20.000 slučajeva nasilja među kojima su i prijave od pre 1. juna. Ovi podaci govore da je u 7.500 slučajeva nasilnik je bio udaljen iz stana ili mu je izrečena zabrana prilaska žrtvi na period od 30 dana.

Pod hitnim merama se podrazumevaju: mera privremenog udaljavanja učinioca iz stana i mera privremene zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu. Naređenjem mogu da se izreknu obe mere. Nakon toga, posle prijema obaveštenja, procene rizika i naređenja osnovni javni tužilac vrednuje procenu policije i ukoliko proceni neposrednu opasnost dužan je da sudu podnese predlog da se hitna mera produži u roku od 24 časa. Trajanje hitne mere koju izriče nadležni policijski službenik traje 48 sati od uručenja naređenja, a sud može hitnu meru produžiti za još 30 dana.

Kada je u pitanju područje Novog Sada i Sremskih Karlovaca, od početka primene Zakona izrečene su 1.243 mere, od toga 942 mere gde su žene žrtve i 301 gde su lica muškog pola (u tom broju najveći broj je maloletne dece i ostarelih lica).


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 1001.2 mb
Vetar: 1 m/s, WSW
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?