Hleb naš nasušni u kontejneru

13:09:00 28.09.2015, Komentara: 0

Srbi najviše bacaju hleb, dok se ostale namirnice koje se kupuju u domaćinstvima, poslednjih godina, pre svega zbog besparice, daleko bolje čuvaju i ne dešava se da zbog isteka roka trajanja završe u kanti za đubre. Ovo je pokazalo istraživanje koje je uradila dr Jasna Mastilović, sa novosadskog Instituta za prehrambene tehnologije.

Hleb naš nasušni u kontejneru


Kada je u pitanju bacanje hrane, nalazimo se u svetskom proseku, pišu Večernje novosti.
- Podaci istraživanja problema bacanja, odnosno, propadanja hrane u svetskim okvirima ukazuju na to da bi, kada bi se sva hrana koju proizvedemo sačuvala i pravilno rasporedila, problem gladi bio rešen. Ovom problemu u Srbiji se, još uvek, nije pristupalo sistematski, ali, istraživanja našeg instituta ukazuju da se u Srbija, pre svega zbog besparice baca sve manje hrane iz domaćinstva - ističe Mastilović. Ona je navela da se najčešće baca hleb, koji je još uvek relativno jeftin, a postoji i navika da se jede isključivo svež, odnosno, da se ne čuva duže od jednog dana. Skuplje vrste hleba niko ne baca.
- Pokušavali smo, kod nadležnih, da pokrenemo projekat, kako bi se bačeni hleb sa deponija prerađivao jer se može koristiti na više načina, od stočne hrane, pa do sirovine za bioetanol – dodaje sagovornica Novosti, ali se pokazalo da projekat ne bi imao budućnost, jer hleb ne stiže do deponije, jer ga najsiromašniji građani pokupe iz kontejnera.

Izvor: Večernje novosti

Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
17°
Vlažnost: 55%
Pritisak: 995.1 mb
Vetar: 3 m/s, SW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?