Hleb u Novom Sadu previše slan

19:01:00 18.01.2018, Komentara: 0

Novi Sad – Od 69 analiziranih uzoraka hleba u Novom Sadu, nijedan nije imao propisanu količinu soli u sebi. Tačnije, svi su imali više od propisane količine.

Hleb u Novom Sadu previše slan


Kontrola soli u hlebu je rađena u okviru projekta „Kontrola sadržaja soli u obrocima organizovane društvene ishrane dece i studenata u gradu Novom Sadu u 2017. godini”. Kako piše Dnevnik, lekar – specijalista higijene prof. dr Sanja Bijelović istakla je da je u četvrtini analiziranih uzoraka zabeležen izuzetno visok sadržaj soli, dok je u ostalim evidentiran srednji nivo.

- Sa zdravstvenog aspekta rizik postoji i naša je preporuka da se nivo soli reguliše i smanji jer je hleb namirnica koju svi jedemo, a unosom tolike količine soli može doći do povećanja krvnog pritiska i srčanih oboljenja - istakla je dr Bijelović na konferenciji za novinare u Institutu za javno zdravlje Vojvodine. Prema rečima, problem treba da reše proizvođači hleba.

- Podaci su donekle alarmantni i apelujemo na proizvođače da usvoje i primene nove tehnologije proizvodnje odgovarajućih proizvoda s manjom količinom soli - navela je dr Bjelović.

Na konferenciji je rečeno da je od 19. decembra do juče u Vojvodini registrovano oko 26 odsto manje slučajeva zaraznih bolesti nego u istom periodu prethodne godine, dok je u poređenju s prethodnim izveštajnim periodom zabeleženo oko 32 odsto slučajeva manje. Respiratorne bolesti su najčešća oboljenja iz grupe prenosivih bolesti. Proteklog meseca građani su se najčešće lekaru obraćali zbog infekcija gornjih respiratornih puteva, dok su streptokokne infekcije bile najčešći razlog laboratorijskih analiza.


Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
14°
Vlažnost: 55%
Pritisak: 999.0 mb
Vetar: 2 m/s, W
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?