Hrišćani koji poštuju Gregorijanski kalendar danas obeležavaju Veliki petak

11:03:00 29.03.2024, Komentara: 0

Novi Sad – Hrišćani koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru danas obeležavaju Veliki petak, dan raspeća i smrti Isusa Hrista iz Nazareta.

Hrišćani koji poštuju Gregorijanski kalendar danas obeležavaju Veliki petak


Dan kada je na krstu stradao Isus Hrist najtužniji je dan u hrišćanstvu, a za katoličke vernike, Veliki petak je dan posta i nemrsa, što potvrđuju svedočanstva iz drugog veka.

Obeležavaju ga katolici, protestanti, anglikanci, pojedine pravoslavne i neke manje crkve.

To je jedini dan u godini kada nema svete mise, ali se u crkvama posle podne čita Križni put - odnosno put stradanja Hristovog.

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet poručio je u uskršnjoj poslanici, da je Uskrs promenio budućnost stvorenog sveta, a u njemu i čoveka i da vera daje snagu ljudima da istraju na svom životnom putu.

Nemet je u poslanici čestitao Uskrs svim katolicima koji ga slave po gregorijanskom kalendaru 31. marta i naveo da je glavni zadatak naveštavanje radosne vesti o tom prazniku i da nije ljudska slabost ta koja ima poslednju reč, kao ni greh ni prevara, već Božji večni život.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
19°
Vlažnost: 60%
Pritisak: 1008.0 mb
Vetar: 2 m/s, WNW
Ned 10° - 27° Sunčano
Pon 12° - 28° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?