Hrišćani koji poštuju Gregorijanski kalendar danas slave Uskrs

09:04:00 09.04.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Hrišćani koji poštuju Gregorijanski kalendar danas proslavljaju najveći hrišćanski praznik, uskrsnuće Isusa Hrista.

Hrišćani koji poštuju Gregorijanski kalendar danas slave Uskrs

Uskrs je najveći i najstariji hrišćanski praznik koji se slavi u spomen na Hristovo uskrsnuće, njegovu pobedu nad smrću i nad grehom.

Uskrs danas slave katolici, protestanti, anglikanci, kao i neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve.

Proslava Uskrsa za vernike predstavlja kraj Velikog posta, a za ovaj praznik vezuje se običaj darivanja i jedenja jaja kao simbol obnavljanja prirode i života. Uskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju. Prvo obojeno jaje ostavlja se na stranu do idućeg Uskrsa i zove se „čuvarkuća“.

Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena, koja je u Rim došla sa porukom o vaskrsenju.

Crkvena učenja kažu da je Isus raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, dok se u nedelju zorom osetio snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je vaskrsao.

Katolički običaji počinju već Čistom sredom, kada počinje post i traje sve do Uskrsa. Na Uskrs je običaj u mnogim krajevima da se hrana koja će se jesti na praznik nosi na blagoslov. Takođe, običaj je da se pripremi što više raznovrsne hrane koja će se raskošno ukrasiti.

U katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije održana je misa Uskršnjeg bdenja koju je predvodio beogradski nadbiskup Ladislav Nemet. Obred je počeo paljenjem sveća koje simbolizuju Hristov ulazak u mračni svet.

Vaskrs je pokretan praznik i praznuje se četiri dana. Može biti u razmaku od 35 dana, najranije 4. aprila, a najkasnije 8. maja po julijanskom kalendaru, a po gregorijanskom, to je period od 22. marta do 25. aprila. Zbog toga je Rimokatolička crkva je taj princip napustila 1583. godine, uvela je određene modifikacije u odnosu na princip Nikejskog sabora, a to su prihvatile, tačnije nasledile, protestantske zajednice.

Srpska pravoslavna crkva, koja vreme meri po starom, Julijanskom kalendaru danas slavi praznik Cveti, uspomenu na svečani ulazak Isusa Hrista u Jerusalim, a Uskrs će ove godine proslaviti 16. aprila.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
15°
Vlažnost: 48%
Pritisak: 999.9 mb
Vetar: 2 m/s, N
Ned 6° - 12° Moguća kiša
Pon 4° - 14° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?