„Humanitarni ponedeljak“ na Štrandu za Petru i Veru

16:08:00 27.08.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Akcija „Humanitarni ponedeljak“ koja će biti održana sutra na Štrandu namenjena je za prikupljanje pomoći Petri i Veri Vojnović.

„Humanitarni ponedeljak“ na Štrandu za Petru i Veru

Foto: Gradsko zelenilo (Facebook)



Kao i svakog ponedeljka, ulaz na plažu se neće naplaćivati, a kartu će zameniti dobrovoljni prilozi posetilaca u skladu sa njihovim finansijskim mogućnostima.

Kutije u koje će građani moći da prilože pomoć biće postavljene uz kapije Štranda od 8 do 19 časova.

Petra i Vera su rodjene u 32. gestacijskoj nedelji, iz uredno vodjene i kontrolisane rizične trudnoće. Na rodjenju su ostale bez kiseonika, zbog neonatalne asfiksije prebačene su na Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, a 12 dana od rodjenja dobile su sepsu. Petra je bila na odeljenju neonatologije 38 dana, a Vera je zbog pogoršanja stanja, naglog oslabljenja srca, ostala mesec dana duže. Deset dana je bila na respiratoru, dijagnostikovana joj je kardiomiopatija i na terapiji je od prvog meseca života. Po izlasku iz bolnice i jednoj i drugoj devojčici ustanovljen je hipotonus mišića, pa je sa nepunih 5 meseci krenula intenzivna fizikalna terapija. Pored hipotonije, imaju i dijagnozu usporenog psiho-motornog razvoja. Petra i Vera imaju dve godine i ne sede, ne hodaju, ne pričaju.

Sredstva koja će se prikupljati u humanitarnoj akciji potrebna su za kontrolne i dijagnostičke preglede, fizikalne i radne terapije, genetska ispitivanja, banjsko lečenje, medikamente, suplemente…

Inače, u akciji prikupljanja sredstava za Zaru Urukalo prikupljeno je 130.860 dinara.

JKP „Gradsko zelenilo“ podseća sugrađane, koji imaju potrebe za ovakvom vrstom pomoći, da svoje zahteve mogu doneti na glavnu blagajnu Štranda.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
27°
Vlažnost: 42%
Pritisak: 1009.5 mb
Vetar: 5 m/s, SE
Pon 11° - 28° Sunčano
Uto 12° - 27° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?