I biciklistička staza će spajati Novi Sad i Beograd

19:04:00 16.04.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Pokrajinski organi planiraju izgradnju biciklističke staze između Novog Sada i Beograda kojom bi se povezala dva najveća grada u Srbiji.

Naime, u Planu javnih nabavki Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam za 2018. godinu je i tender za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju ove staze. Kako piše portal 021.rs, vednost ove javne nabavke iznosi 30 miliona dinara.

I biciklistička staza će spajati Novi Sad i Beograd


Nabavka bi trebalo da bude raspisana u aprilu ili maju, dok će ugovor biti zaključen tokom juna ili jula. Kada bi izgradnja počela, još nije poznato. Inače, odluka da se pristupi planiranju izgradnje staze na relaciji Novi Sad-Beograd doneta je na zajedničkoj sednici Vlade Srbije i Vlade Vojvodine u oktobru prošle godine.

Biciklistička zajednica u Novom Sadu poručuje da je izgradnja ovakve saobraćajnice značajna, te da donosi korist brojnim građanima, ali da se sa njom kasni tridesetak godina. Kako dodaju, ova biciklistička staza ne bi donela benefite samo Novom Sadu i Beogradu, nego i mestima koja se nalaze uz tu rutu jer svaki turista ostavi deo novca na putu i to svakako doprinosi razvoju manjih mesta.

Nebojša Subić iz Biciklističkog saveza Vojvodine ukazuje na to da je potrebno razjasniti da li će graditi biciklistička staza ili biciklistički put.

- Ako želimo samo biciklističku stazu, ona bi trebalo da prati rutu Eurovelo 6. Potrebno je definisati hoće li se ona naslanjati na postojeće saobraćajnice drumskog saobraćaja ili će se graditi posebni biciklistički put ili staza koja će biti odvojena od saobraćajnice za motorizovani saobraćaj. U Evropi je to fizičko odvajanje nemotorizovanog od motorizovanog saobraćaja odavno napravljeno. Na to treba da se stavi fokus, a ne samo na trasiranje i korišćenje postojećih saobraćajnica tako što se stavi traka za bicikliste ili se postavi signalizacija - dodaje Subić.


Izvor: 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 93%
Pritisak: 999.8 mb
Vetar: 1 m/s, E
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?