I muzičari Opere SNP-a pročitali pismo o teškim uslovima u kojima rade

19:02:00 15.02.2024, Komentara: 0

Novi Sad - Muzičari koji su zaposleni u Operi Srpskog narodnog pozorišta (SNP) iz Novog Sada pročitali su pre početka „Seviljskog berberina“ pismo u kojem su naveli da rade u teškim uslovima i pozvali i ostale kolege iz Srbije da im se pridruže. Pre njih to su nedavno uradili i muzičari iz Beogradske filharmonije.

I muzičari Opere SNP-a pročitali pismo o teškim uslovima u kojima rade


Muzičari iz Opere SNP-a su u otvorenom pismu javnosti sinoć naveli da trenutna zarada koju primaju kao članovi orkestra znatno zaostaje u odnosu na republički prosek, da zgrada u kojoj rade nije adekvatno održavana, da „nemaju kiseonika“, da nemaju mogućnost da angažuju gostujuće dirigente i soliste.

- Ovo nije samo naša borba, već borba za integritet i ugled naše kulturne institucije i celokupne umetničke zajednice. Ovom prilikom pozivamo i druge umetnike iz našeg teatra, soliste, hor, baletske i dramske umetnike da stanu uz nas - saopštili su muzičari.

Nakon obraćanja, umetnici su dobili ogroman aplauz od publike.

Na ovo otvoreno pismo reagovao je direktor Opere SNP-a Željko Andrić koji je u svom saopštenju za javnost nabrojao „velika ulaganja“ u rad tog pozorišta. Prema njegovim rečima, u toku je tender za nabavku novih instrumenata, vredan više od 100.000 evra, a u poslednje tri godine Pokrajinska vlada je investirala više od pet miliona evra u unapređenje rada SNP-a.

- Zahvaljujući objektivnom sagledavanju značaja SNP-a za nacionalnu kulturu, naš budžet je najveći u novijoj istoriji. Prošle godine je dostigao 1,25 milijardi dinara, odnosno 10 miliona evra - kazao je Andrić.

Dodao je da SNP „uvažava mišljenje svojih zaposlenih“.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
25°
Vlažnost: 54%
Pritisak: 1013.2 mb
Vetar: 8 m/s, SE
Uto 11° - 26° Sunčano
Sre 12° - 24° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?