I Novi Sad ima smrdljivu zgradu

13:03:00 25.03.2016, Komentara: 0

Novi Sad - "Smrdljiva zgrada", poput one s kojom su se skoro dve godine borili stanovnici beogradskog naselja "Dr Ivan Ribar", postoji i u Novom Sadu, u Ulici Kornelija Stankovića 42. Nepodnošljiv miris pojavio se u pojedinim stanovima, jer je pri izgradnji zgrade korišćeno ulje "oplatol".

I Novi Sad ima smrdljivu zgradu"Smrdljiva zgrada" u Kornelija Stankovića 42

Zato je investitor gradnje, preduzeće "GAT", odlučio da unajmi Institut za nuklearne nauke "Vinča", koji je utvrdio prisustvo organskih zagađivača, koji su tu dospeli korišćenjem neispravnog ulja "oplatol". Predložili su sanaciju stanova pod njihovim nadzorom, koja je u toku o trošku investitora. Iz Instituta objašnjavaju da Srbija nema propise po kojima se utvrđuje dozvoljena koncentracija fenolnih jedinjenja koja su detektovana u zgradi, ali da po evropskim stanardima neka od njih ne bi smela da se nađu u građevinskom materijalu.

Stanari su i dalje zabrinuti, a radnici preduzeća "GAT" novinarima nisu dozvolili da snimaju "smrdljive stanove".

Dragana Kamberović kaže da su, čim su se uselili u stan, osetili brojne fizičke tegobe, nesnosne glavobolje, respiratorne infekcije.

"Nismo mogli da živimo bez inhalatora. Posebno sam zabrinuta jer sam u stanu boravila tokom trudnoće", kaže Dragana.

Angelina Prole kaže da gosti koji su joj dolazili, u početku nisu hteli da je vređaju, ali su kad odu kući morali da se kupaju.

"To je toliko bio neprijatan miris, strašno. U firmi sam se isto tako sklanjala, kolege su osetile, pogotovo kad smo zajedno svi na jednom mestu, svi su pitali šta smrdi", priča Angelina.

Direktor "GAT-a" Dejan Slijepčević rekao je da njegovo preduzeće preduzima sve mere kako bi se uklonio uzrok neprijatnog mirisa u pojedinim stanovima i da, prema najavama koje su dobili iz Instututa "Vinča", očekuju da će stanari u svoje stanove moći da se vrate kroz mesec dana.

Ipak, stanarke Angelina i Dragana kažu da su dovedeni u zabludu, da ne žele da se vrate u tako nešto i traže da im novac bude vraćen.

U izveštaju Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, dobijenog od investitora, navodi se da je koncetracija jedinjenja, koja čine organske zagađivače ispod dozvoljene granice, ali je Zavod takođe predložio sanaciju, koja je u toku o trošku investitora.

Izvor: RTV


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 93%
Pritisak: 998.7 mb
Vetar: 1 m/s, W
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?