I pored zalivanja neka stabla su se osušila

19:08:00 14.08.2021, Komentara: 0

Novi Sad – JKP „Gradsko zelenilo“ saopštilo je da je utvrđeno da ima stabala u gradu koja su se i pored redovnog održavanja, prihrane i zalivanja, nažalost, osušila.

I pored zalivanja neka stabla su se osušila

foto: JKP Gradsko zelenilo / Fejsbuk

- U narednim nedeljama na više lokacija u gradu, kao što su Bulevar Mihajla Pupina, Bulevar cara Lazara, Kisačka, park kod Železničke stanice, Molinarijev park, park Bistrica i još nekoliko lokacija, biće uklonjena ova stabla koja ugrožavaju bezbednost građana i imovine, a na jesen će na tim mestima biti posađene mlade sadnice - kažu u „Zelenilu“.

Kako pojašnjavaju, u gradskim uslovima biljke potpuno drugačije rastu i razvijaju se u odnosu na rast i razvoj u prirodnim staništima, koja su bogata čistijom vodom, vazduhom i zemljištem, pa samim tim dolazi do smanjene otpornosti biljke na urbane uslove što vremenom dovodi do propadanja i sušenja.

Ističu da značajan faktor jesu i klimatske promene kao i variranje pojedinih parametara u sredini u kojoj stabla rastu, a u nekim slučajevima je fiziološka zrelost razlog sušenja biljaka.

Iz tog preduzeća dodaju da stručne službe Zelenila prate stanje biljaka u gradu, kako bi pripremili zelene površine za jesenje radove kada vegetacija ulazi u period mirovanja.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
15°
Vlažnost: 48%
Pritisak: 998.6 mb
Vetar: 2 m/s, S
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?