I trščare će biti srušene radi gradnje solitera

20:03:00 30.03.2016, Komentara: 1

Novi Sad - Firma "Galens", koja pravi trinaestospratnicu preko puta Glavne pošte u Novom Sadu, gde je srušena stara zgrada Komunalne banke, srušiće i trščare u Ulici Kraljevića Marka, koje se nalaze na brojevina 24, 26, 26a, 28 i 30.

I trščare će biti srušene radi gradnje soliteraFoto: N. Mihajlović / RAS Srbija

Ove trščare jedini kompleks takvih etnoloških objekata sačuvan u gradu, a i širem području Vojvodine, ali "Galens invest" je upisan kao vlasnik pet parcela ukupne veličine oko 3.000 kvadrata gde se trščare nalaze.

Kada je "Galens" kupio zemljište, Grad Novi Sad doneo je odluku o brisanju prostorno kulturno-istorijske celine trščara iz Registra nepokretnih kulturnih dobara. U isto vreme, u februaru ove godine, Skupština grada donela je odluku kojom dozvoljava da se na ovim parcelama grade zgrade od osam i devet spratova.

I trščare će biti srušene radi gradnje solitera

Vladimir Šojić, direktor "Galensa", još ne zna šta će se tamo graditi.

- Nemamo još ni projekat, niti znam rokove. Dok se to sve ne završi, ne mogu ništa da komentarišem – izjavio je Šojić.

Donka Stančić, bivša direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kaže da se moralo izbeći rušenje trščara i zgrade Komunalne banke, odnosno nekadašnje Jermenske opštine. Ona kaže da je u oba ova slučaja u pokušaju da spase to nasleđe preglasana u Zavodu, zbog interesa investitora.

- Trščare su namerno zapuštene, samo što ih nismo zapalili. Plan je bio da se tu napravi etnološki kompleks i turistička atrakcija - kaže Stančić.

Ona dodaje da se trinaestospratnica neće uklopiti u gradsko jezgro, kao i da postoji odluka da u centru ne sme biti visokih zgrada.

Izvor: Blic


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

buki

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Nema pameti u ovoj zemlji, samo interes za sopstveni dzep. Sve sto se radi ne radi se za boljitak naroda, grada...Imam utisak da svi koji dodju na rukovodeca mesta, dodju samo da bi sto vise upropastili i unistili. Kao da se takmice, nema veze koja su stranka, ko ce vise upropastiti. Nekad su se direktori i gradonacelnici ponosili svojim preduzecima i gradovima a sada ko vise unisti dobije jos bolji polozaj! Sramota i tuga!!!


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 71%
Pritisak: 999.9 mb
Vetar: 3 m/s, ESE
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?