Ime pasaža po poznatom glumcu

13:05:00 27.05.2015, Komentara: 4

Pasaž između Zmaj Jovine 26 i Ulice Ilije Ognjanovića zvaće se po glumcu Eugenu Moši Verberu, ako u petak ovaj predlog prihvate odbornici na sednici Skupštine grada. Na istoj sednici će biti razmatran i predlog Komisije za davanje imena ulica, da "Somborski bulevar", koji zvanično i nema ime, dobije ime po patrijarhu Pavlu.

Ime pasaža po poznatom glumcu

Inače, Eugen Verber rođen je 1923. godine u Subotici i do Drugog svetskog rata je živeo u Novom Sadu. Posle okupacije pridružio se NOB-u, ali je morao da se sakrije u Budimpeštu gde je uhvaćen i upućen na prinudni rad na Istočni front odakle uspeva da pobegne i ponovo se u Jugoslaviji pridruži NOB-u. Posle rata počinje da glumi u SNP-u i drugim pozorištima, a glumio je i u 60 serija i filmova. Bio je i prevodilac i izučavao je hebrejski jezik. Preminuo je 1995. godine u Beogradu.

Ukoliko se predlog usvoji, ovo će biti drugi pasaž u gradu koji ima ime. Pre nekolko godina pasaž između Zmaj Jovine 4 i Ulice Ilije Ognjanovića dobio je ime po Srđanu Aleksiću, mladiću iz Trebinja koji je 1993. godine poginuo kada je pokušao da odbrani muslimana Alena Glavovića kojeg su na ulici u tom gradu maltretirali vojnici Republike Srpske.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

4 komentar(a)

Nikola Maljevic

Greska u tekstu.Nije Eugen Verber posle okupacije otisao u Budimpestu a onda upucen na Istocni front nego je to bilo 1943.godine kada su su Madjari odredili da radi u vojnom ratnom bataljonu kao ratni zarobljenik. Vidi monografiju EUGEN VERBER, GLUMAC, PREVODILAC, JUDAISTA...Čigoja štampa, Beograd, 2014. na strani 8-9.


Maja Lazic

U navedenoj monografiji na strani 73 pročitala sam da je Komisija za nazive naseljenih mesta i javnih službi donela još 10.10.2011. godine odluku da jedna ulica u Novom Sadu dobije ime po Eugenu Verberu. Zasto se čekalo četiri godine i zašto pasaža a ne ulica kao što su prvobitno odlučili. Da li će neko odgovoriti iz ove Komisije.


Lazar Rakovic

U Službenom listu grada Novog Sada je objavljen novi naziv. Nije pasaž nego Prolaz Eugena Verbera. Vidi Službeni list grada Novog Sada broj 21 od 29.5.2015.


Divna

, *.lutrija.rs

Ovo je fotografija nastala prilikom snimanja filma Valter brani Sarajevo i nalazi se na naslovnoj strani monografije o Eugenu Verberu.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
12°
Vlažnost: 62%
Pritisak: 999.4 mb
Vetar: 3 m/s, N
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?