Informatika našim parama štiti mural od „kurala“

17:01:00 24.01.2020, Komentara: 0

Novi Sad - JKP „Informatika“ je potvrdila da je kamere sistema gradskog video nadzora postavila u Gimnazijskoj ulici zbog crtanja „kurala“. Ovim je gradsko preduzeće priznalo da je iskoristilo novac građana i sistem uspostavljen zbog povećanja bezbednosti škola, vrtića, saobraćaja i smanjenja kriminaliteta, za zaštitu jednog murala.

Informatika našim parama štiti mural od „kurala“

foto: postavlanje kamera

Kako piše portal021.rs, u dopisu koji je ovo preduzeće poslalo jednoj Novosađanki, piše da su dve kamere postavljene „zbog vandalizovanja fasade“.

- Na bočnoj fasadi objekta nalazi se mural koji je u proteklom periodu pet puta bio vandalizovan na neprimeren način što je nedopustivo, s obzirom da Gimnazijskom ulicom, koja spada u zaštićeni deo centra grada, cirkuliše veliki broj turista - navodi „Informatika“.

U pismu nije objašnjeno kojih je to pet slučajeva vandalizovanja, ali je napomenuto da su video-snimci „neoborivi dokazi u sudskom postupku“, ali ta tvrdnja ne odgovara ni odredbama zakona, ni praksi sudova u Srbiji.

Priča o „kuralu“ počela je 2017. godine kao protest zbog, ni do danas razjašnjenog, prekrečavanja murala „Jedina istina“ francuskog umetnika Gijoma Remeda koji je tu stajao godinama. Građani su protestovali i tražili od Grada istragu i hvatanje počinilaca, ali se to nije desilo, a istovremeno su nepoznati autori crtali „kural“ na fasadi, koji su takođe nepoznate osobe precrtavale. Pre nekoliko meseci na zidu se pojavila „Srpska Atina“, a tom muralu se spočitava da se radi o prepravci fotografije iz XIX veka, sa koje su izbrisani prolaznici i docrtani samo predstavnici srpskog naroda, iako je Novi Sad multietnička sredina. Ubrzo nakon toga, ponovo je su nacrtana dva „kurala“, a nakon postavljanja kamera i natpisi „dobar, loš i zao“ ispod figura Đure Jakšića, Jovana Jovanovića Zmaja i Svetozara Miletića koji još nisu uklonjeni. Nema informacija da li je neko identifikovan i kažnjen zbog novog crtanja preko murala.


Izvor: 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
16°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 1003.7 mb
Vetar: 4 m/s, SE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?