Inicijativa „1 od 5 miliona“ traži smenu vrha novosadske policije

19:05:00 16.05.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Građanska inicijativa „1 od 5 miliona“, u ime učesnika istoimenih protesta u Novom Sadu, zatražila je da načelnik novosadske Policijske uprave Milorad Šušnjić i kompletno rukovodstvo novosadske policije odmah podnesu ostavke.

Inicijativa „1 od 5 miliona“ traži smenu vrha novosadske policije


Kako su naveli u saopštenju, novosadska policija je nedopustivo sporo i potpuno neadekvatno reagovala prošlog petka kada su u najstrožem centru grada napadnuti učesnici protesta i kada umalo nije stradalo jedno dete, a uopšte nije obavestila javnost o daljem postupku protiv napadača i motivima napada. Dodali su i da policija nije otkrila ni ko je u nedelju uveče napao jednog od organizatora i aktivnih učesnika protesta Filipa Martina.

- Policijska uprava na čelu sa Miloradom Šušnjićem dozvolila je da Novi Sad, koji je decenijama važio za najmirniji grad u zemlji, postane poprište stalnih mafijaških obračuna, kriminala i nasilja. Broj ubistava se od 2014. godine povećao za petinu, a pojedine istrage traju i po 15 godina. Još su nerazjašnjena ubistva Velibora Vučurevića iz 2010. godine i službenika BIA Branka Glušice, koji je upravo učestvovao u akcijama protiv organizovanog kriminala, iz 2009. godine. Javnost ne zna ni ishod pretnji bombama i fizičkim nasiljem nad Albancima na Adicama od 6. maja ove godine. Građani Novog Sada su veoma uznemireni i zbog napada na našu sugrađanku kojoj je lopov 11. maja ove godine u sred dana na ulici strgao lančić sa vrata, a zatim ubio i njenog psa. Takođe, protiv načelnika Šušnjića i desetorice starešina Policijske uprave Novi Sad u februaru su podnete i krivične prijave zbog protivzakonitog pritiska na zaposlene - navode organizatori protesta „1 od 5 miliona“.

Oni su dodali i da proteklih meseci tokom održavanja protesta policije nema, ako se izuzmu pripadnici u civilu koji budu na trgu.

- Policija ne može sedeti u stanici tokom protesta dok vladajući režim već mesecima direktno i indirektno huška svoje pristalice da se obračunaju sa nezadovoljnim građanima, zbog čega se napadi poput onog u petak uveče u Zmaj Jovinoj ulici mogu očekivati sa vrlo visokim procentom verovatnoće - kažu u Građanskoj inicijativi „1 od 5 miliona“.

Novi protest ove inicijative najavljen za sutra, petak, 17. maj u 19 časova na Pozorišnom trgu.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
Vlažnost: 46%
Pritisak: 1010.0 mb
Vetar: 4 m/s, N
Sre -1° - 15° Pretežno sunčano
Čet 2° - 18° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?