Inicijativa da se dozvoli hranjenje i postavljanje kućica za ulične pse i mačke

09:02:00 01.02.2017, Komentara: 4

Novi Sad - Devet novosadskih organizacija traže promenu gradskih odluka koje zabranjuju hranjenje i postavljanje kućica za gradske pse i mačke na javnim površinama.

Oni su pokrenuli Inicijativu za izmenu, unapređenje i usklađivanje sa zakonom gradskih odluka i programa vezanih za problem napuštenih životinja.

Inicijativa da se dozvoli hranjenje i postavljanje kućica za ulične pse i mačke

U zajedničkom dopisu oni navode da ekstremno niske i visoke temperature aktuelizuju problem dobrobiti gradskih pasa i mačaka i neusklađenost gradskih odluka sa zakonima. Podsećaju da Odluka o držanju domaćih životinja na teritoriji grada Novog Sada izričito zabranjuje hranjenje napuštenih i izgubljenih kućnih ljubimaca na površinama javne namene, dok Odlukom o uređenju grada Novog Sada nije regulisano postavljanje kućica.

"Građani se svojevoljno angažuju i organizuju u pravljenju i postavljanju kućica, često nesvesni da mogu da budu kažnjeni zbog svoje humanosti. Mnogi gradovi su ovih dana dozvolili postavljanje kućica, pa je neophodno da se i Novi Sad priključi pozitivnom trendu i uključi u tokove obezbeđivanja dobrobiti, koje je zakonska obaveza svih građana kao i organa lokalnih samouprava", navodi se u njihovom saopštenju.

Inicijativa da se dozvoli hranjenje i postavljanje kućica za ulične pse i mačke

Incijativa predlaže i uvođenje staratelja napuštenih kućnih ljubimaca, odnosno osobu koja životinjama obezbeđuje hranu i vodu i kontinuirano prati stanje ove populacije na teritoriji grada. Tako bi pomogli i JKP Zoohigijena i veterina da što kvalitetnije radi svoj posao.

Inicijativu su pokrenule i potpisale organizacije: HMM.., Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad - SPANS, Fondacija za razvoj domaćinstva, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Čuvari kampusa Univerziteta u Novom Sadu, Volonterski centar Vojvodine, Novosadski humanitarni centar, Omladinski centar CK 13 i Novosadska biciklistička inicijativa.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

4 komentar(a)

sasa

, *.fco.mts.telekom.rs

Izgleda da u NS zive nepismeni posto je zabrana u suprotnosti sa zakonom, a zakon je visi akt od gradske odluke, i samim tim, odluka je protivzakonita i ne treba da se postuje... Ali isprao vam mozgove sns pa ne razumete vise sta je to vladavina prava.


Ana

, *.nsurbanizam.rs

Tome treba da služi azil za pse koji je sagrađen. Mog muža je ujeo pas lutalica, svakodevno sam gledala režanje i lajanje psa kod fakulteta i jurenje biciklista, pešaka i vlasnika drugih pasa. Žene dođu nahrane pse, njima mahnu repićem, a onda ujedu čoveka pred mojim očima. Pogledajte animal planet, nema žiovtinje na javnom prostoru, nego u azilu. Ja sam imala psa i bila odgovorni vlasnik, ali ovo je ludost da čopori psa proganjaju ljude po gradu, i da terorišu građane.


Za Anu iz JKP

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Draga Ana, sigurna sam da građani Novog Sada nisu oduševljeni kada uposlenici u JP komentarišu odreda po portalima ili gledaju u dvorište Kampusa. Plaćamo vas da radite, i to debelo, a ne da iznosite svoje mišljenje koje je potpuno nebitno u odnosu na činjenice zasnovane na istraživanjima, a na svu sreću Novi Sad ima upravo ovakav Program. Uz male korekcije i sankcionisanje nesavesnog vlasništva, mogli bi da se približimo civilizovanom društvu, kojem vi svakako ne pripadate. Počnite od sebe, u Zapadnoj Evropi vas niko ne bi tolerisao da izvirujete kroz prozor i komentarišete sa svog radnog mesta, a primate platu od poreskih obveznika. To ne prolazi. Pozdrav, Marijana.


Branislava

, *.dynamic.mbb.telenor.rs

Za Anu i ostale "ljudobrižnike"
Poštovana Ana,da gledate Animal Planet redovnije,a manje kroz prozor sa Vašeg radnog mesta,naučili biste se humanijem pogledu kroz taj Vaš prozor.Da Vi i Vaš suprug hranite pse i imate malo plemenitih ljudskih osobina,saosećanja i milosrđa,ne biste doživeli takvo iskustvo! Psi reaguju na lošost čoveka i treba im zahvaliti što nas posećaju koliko su pojedinci skrenuli sa puta ljudskosti.Da ste gladni,žedni,da nemate krov nad glavom,i tragate za otpacima svaki Božiji dan,nebiste li utolili glad,ne znam da li biste došli u situaciju da ujedete nekoga.I sada ujedate,iako ste siti i uvaljeni u fotelju! Veliki pozdrav od ljubitelja životinja! Ne možete vi toliko mrzeti,koliko mi možemo da volimo! I upatite: Radost davanja je svedok ličnog Uspeha.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 81%
Pritisak: 997.2 mb
Vetar: 4 m/s, W
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?