Inspekcija oko Badnjeg dana primila više od 130 prijava zbog paljenja drva i otpada

13:01:00 10.01.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Uprava za inspekcijske poslove saopštila je danas da je tokom 5. i 6. januara primila više od 130 prijava, koje su se mahom odnosile na odlaganje i paljenje drva na javnim površinama radi obeležavanja Badnjeg dana. Kako su naveli, shodno raspoloživim ljudskim resursima postupali su po prijavama i preduzimali su sve mere i aktivnosti iz svoje nadležnosti.

Inspekcija oko Badnjeg dana primila više od 130 prijava zbog paljenja drva i otpada

foto: Eko straža Novi Sad, Fejsbuk

- Između navedenih prijava, postupili smo i po prijavi koja se odnosila na lokaciju na Sentandrejskom putu u Novom Sadu. Tom prilikom je reagovala i Komunalna inspekcija i Komunalna milicija. U navedenom slučaju, prilikom izlaska na lice mesta, zatekli smo nekoliko lica koja su pripremila gomilu drva i raznog drugog materijala radi paljenja istog za Badnje veče. S obzirom na to da gomilanje drva i raznog materijala predstavlja prekršaj u skladu sa članom 82. stav 1. tačka 2. Odluke o uređenju Grada Novog Sada, protiv lica kojem smo utvrdili indetitet biće izdat prekršajni nalog - navode u Gradskoj upravi.

Ističu da je sektor Komunalne inspekcije naknadno izvršio, u jutarnjim satima, obilazak svih lokacijama nakon badnjeg dana, na području Novog Sada, gde su utvrđene manje količine ostatak pepela.

- Kasnijim obilaskom lokacija, utvrđeno je da su i ostaci pepela skroz uklonjeni sa površine javne namene, od strane lica kome je i naloženo da to učini - zaključuje se u saopštenju.

Ove godine bilo je mnogo reakcija u vezi sa običajem paljenjem badnjaka na Badnji dan, koji je u pojedinim delovima grada protekao tako što su bile pripremljene lomače, a paljenje su i gume. Ovo se dešava godinama unazad, ali do sada nije bilo burnijih reakcija.

Ekološki aktivisti nisu zadovoljni reakcijom milicije i inspekcije

Nekoliko građana okupilo se danas ispred Komunalne milicije kako bi zatražili objašnjenje zbog čega nije sprečeno paljenje guma i drva na Sentadrejskom putu na Klisi. Aktivistkinja Eko straže Nina Ciganović za 021.rs kaže da su im nadležni rekli da su podneli prijavu, ali da im nisu objasnili zašto nije sprečeno paljenje guma i drveta i pored više poziva građana.

- Nismo zadovoljni time što nam je rekao načelnik i njegovi saradnici jer su pokušali da se izvuku od odgovornosti i imali su opravdanje za sve. Kao nemaju dovoljno ljudi da izađu na svaki poziv, pa onda da je za paljenje vatre zadužena Uprava za vanredne situacija i tako dalje. Rekli su i da je sve posle očišćeno i da su podneli prijavu, međutim građani su tražili da se spreči paljenje, jer time što je gorelo tih pedesetak ili koliko je bilo već guma, izazvano zagađenje i ugroženo zdravlje stanovnika tok dela grada - kaže Ciganović.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1000.6 mb
Vetar: 1 m/s, SE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?