Inspekcija rada naložila „Liru“ hitne mere zbog (ne)uslova rada

10:06:00 27.06.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Inspekcija rada naložila je američkoj kompaniji „Lir“ (Lear) da preduzme hitne mere kako bi obezbedila adekvatne uslove rada u fabričkom pogonu, a zbog visokih temperatura na koje se žale radnici.

Inspekcija rada naložila „Liru“ hitne mere zbog (ne)uslova rada


Kako piše portal 021, hala smeštena u Industrijskoj zoni Sever IV, u kojoj se proizvode električni kablovi za automobilsku industriju, za čiju je izgradnju i opremanje Grad Novi Sad uložio oko četiri milijarde dinara, predstavlja teško mesto za rad kada počne sezona visokih temperatura. Radnici navode da je temperatura u pogonu prošle nedelje (18 - 22. jun) dostizala i 30 stepeni celzijusa. Takvi uslovi rada su, prema rečima radnika, teški kada se uzme u obzir da oni automatski rade osam do 10 časova, stoje u mestu i pod konstantnim su pritiskom da ispune normu.

Radnici koji su se požalili na ovakve uslove, a koji su želeli da ostanu anonimni, kažu da ljudi padaju u nesvest. Dobiju flašicu hladne vode od 0,5 litara za ceo dan, ali im je dozvoljeno da sami svoju vodu donesu.

- Prva pauza traje 15 minuta, druga 10, treća pet, a kad su velike vrućine onda dobijemo koju pauzu više. Svuda klime rade, inženjeri sede u klimatizovanim kancelarijama, svlačionice su klimatizovane, jedino kod nas na liniji ne rade. Kod nadređenih sve radi, zato ni ne silaze u pogon, osim kad baš moraju - ispričao je jedan od zaposlenih.

U Inspektoratu za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja navode da su primili prijavu o ovom problemu. I to je jedan od dva postupaka inspekcijskog nadzora kada je u pitanju poslovanje kompanije „Lir“. Poslodavcu je, kažu, naloženo da preduzme hitne mere i obezbedi adekvatne uslove rada u pogonu u smislu održavanja optimalne temperature radnih prostorija.

Osim nadzora zbog visokih temperatura u pogonu, trenutno se odvija inspekcijski nadzor radnog vremena, pošto je uvedena preraspodela.

Od početka rada ove kompanije u Novom Sadu, Inspektorat za rad je primio sedam žalbi koje su se odnosile na radno vreme, obračun i isplatu zarada, utvrđivanje radno-pravnog statusa, prestanak radnog odnosa i uslove rada. Utvrđene su dve nepravilnosti, koje je „Lir“, nakon reakcije Inspekcije, ispravio.

O visokim temperaturama u proizvodnim halama pisalo se ubrzo nakon otvaranja pogona ove fabrike u Novom Sadu. Otvaranje pogona u Industrijskoj zoni Sever IV je trebalo da reši problem, ali radnici tvrde da to nije tako. Pojedini zaposleni i dalje padaju u nesvest, Hitna pomoć manje interveniše, ali zato što je angažovan privatni dom zdravlja koji ima svoju prostoriju u „Liru“.

Jedan od menadžera u „Liru“ ranije je poručio da ova firma „nema običaj da komentariše pitanja koja nisu vezana isključivo za sam biznis kompanije“, pa se ni sada ne odazivaju na novinarske pozive, piše 021.


Izvor: 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 81%
Pritisak: 996.0 mb
Vetar: 8 m/s, NNW
Sre 6° - 9° Moguća kiša
Čet 5° - 14° Moguća kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?