Institut „Jaroslav Černi“: Planirani radovi na Kameničkoj adi neće ugroziti grad

16:07:00 24.07.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Planirani radovi kojim bi se Kamenička ada prevela iz branjenog u nebranjeno područje ne utiču na značajnije povećanje nivoa voda i ne smanjuju postojeći stepen zaštite Novog Sada od velikih voda Dunava, zaključak je Studije hidrotehničkog uređenja površinskih i podzemnih voda na levoj obali Dunava, koju je uradio Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“, a koja je juče predstavljena u JP „Urbanizam“.

Institut „Jaroslav Černi“: Planirani radovi na Kameničkoj adi neće ugroziti grad


Na osnovu proračuna je konstatovano da predviđene izmene neće imati negativan uticaj na podzemne vode na Limanu, Telepu i Adicama, u smislu podizanja nivoa i zavodnjavanja terena.

- Planirani radovi na prevođenju nebranjenog prostora Kameničke ade u branjeni ne utiču na značajno povećanje nivoa uzvodno i ne smanjuju postojeći stepen zaštite Novog Sada od velike vode Dunava. Ne očekuje se značajna erozija obala i korita u odnosu na postojeće stanje - rečeno je tokom prezentovanja studije.

Obaloutvrda, koja je planirana u dužini od četiri kilometara, ne bi uticala ni na ledostaj Dunava.

Planirana je veslačka staza od koje bi koristi imali sportisti, ali i grad Novi Sad. Uz veslačku stazu biće i nova gradska plaža u dužini od 1.400 metara, koja će imati ugostiteljske objekte. Planiran je i biciklistički centar.

- Veslačka staza predstavlja dren koji u periodu visokih vodostaja Dunava prikuplja višak podzemnih voda koji bi se javili na ovom području i snižava njihov nivo, kako na području Kameničke ade, tako i na Telepu i Adicama. U periodu niskih vodostaja Dunava kada su nivoi podzemnih voda duboko, iz veslačke staze se određena količina vode infiltrira, tako da se u široj zoni formira konstantni režim podzemnih voda. Veslačka staza će doprinositi održavanju konstantnog režima nivoa podzemnih voda - poručio je Vladan Lukić iz Instituta „Jaroslav Černi“.

- Ribarsko ostrvo ostaje u režimu plavnog dela i planirano je samo sređivanje ovog haosa koji sada tamo postoji - krčenje šipražja i uklanjanje nelegalnih objekata, popravljanje dela obale koji je malo narušen. Između ostalog, u planu je i dovođenje svih ostalih staza ili saobraćajnica u režim u kojem je moguće da ga svi normalno koriste. Planirano je ulepšavanje - poručuje direktor „Urbanizma“ Dušan Miladinović.

Kada je u pitanju sadašnje brodogradilište, ono više neće postojati, ali će postojate stambeno-poslovni kompleks.

- Brodogradilište je prostor koji ne priliči ovom delu gradu. Planira se stambeno-poslovni kompleks koji će biti otvoren za sve. Sada je taj prostor zatvoren, jer vi ne možete da uđete na brodogradilište ako nemate propusnicu. Naravno, sve ono što je prema vodi ili prema Dunavcu, biće javna površina, neće biti privatna površina, jer ne može privatnik da ima obalu - dodaje Miladinović.

Ističe da će taj prostor zauzimati od četiri do četiri i po odsto ukupne površine priobalja. Spratnost još nije poznata, ali su one davane kao reperni objekti za hotel od 20 spratova. To pitanje će se razrađivati kroz planove generalne regulacije. Sve to bi moglo da se gradi nakon prevođenja prostora iz plavnog u neplavni deo.

Studija je, inače, rađena za potrebe novog Generalnog urbanističkog plana (GUP-a), kojim bi šumsko područje Kameničke ade bilo promenjeno u površinu pod objektima, sa sportskim i kulturnim sadržajima, kao i onima iz oblasti turizma i ugostiteljstva. Ta studija nije uslov za izradu Generalnog urbanističkog plana grada Novog Sada, ali će se koristiti za izradu planova nižeg reda i ovog puta biće sastavni deo GUP-a.

- Vodili smo računa da promenimo mnoge sadržaje koji su bili u tom planu i da najveći akcenat stavimo na očuvanje šumskog područja na Kameničkoj adi i svođenje na jednu zanemarljivu površinu pod izgrađenim objektima, u smislu sporta, kulture i turizma. Išli smo ka tome da dobijemo najbolje, najoptimalnije rešenje koje će da anulira sve negativne uticaje i da imamo studiju koja pokazuje šta je sve to moguće uraditi u narednim koracima. Kada će se to graditi, to ne znam - poručuje direktor „Urbanizma“ Dušan Miladinović.

Nekoliko nevladinih organizacija koje od početka prate priču o Novom Sadu na vodi izražavalo je bojazan da bi izgradnja marine, koja je u planu, te veslačke staze zapravo dovelo do ugrožavanja živog sveta na ovom području. I Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ranije je saopštilo da bi projekat Novog Sada na vodi mogao da ugrozi više od 130 vrsta ptica koje svoje stanište nalaze na ovom području.

Oni juče nisu imali priliku da ukrste mišljenje sa predstavnicima Instituta „Jaroslav Černi“ i „Urbanizma“. Naime, iako je u pozivu koji je poslat medijima za taj događaj bilo navedeno da svi koji žele mogu prisustvovati prezentaciji studije, neposredno pred početak gradske vlasti su odlučile da prezentaciji mogu da prisustvuju samo zainteresovani mediji, ne i građani.

Izvor: novisad.com, Dnevnik, 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
17°
Vlažnost: 52%
Pritisak: 996.4 mb
Vetar: 4 m/s, SSW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?