Interaktivna postavka „1918“ u centru grada

17:11:00 24.11.2018, Komentara: 0

Novi Sad - U centru Novog Sada, u Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici, danas je otvorena Interaktivna postavka „1918“, multimedijalna izložba posvećena najznačajnijim ličnostima i prelomnim događajima Prvog svetskog rata i Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Interaktivna postavka „1918“ u centru grada

foto: Pokrajinska vlada

Otvaranjem ove izložbe počelo je obeležavanje stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata i Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, dvodnevne manifestacije koju su zajednički pripremili Pokrajinska vlada i Grad Novi Sad. Izložbu su otvorili predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

- Četiri velike zavetne misli, koje smo nasledili od velikana tog vremena, i danas krase Vojvodinu, a to su sloboda, ravnopravnost, zajedništvo i napredak, i na tome ćemo nastaviti da gradimo našu budućnost - izjavio je Mirović.

Interaktivna postavka „1918“ u centru grada

foto: Pokrajinska vlada

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da su ova dva dana važna ne samo za Vojvodinu, već za ceo srpski narod.

- Naša generacija ima privilegiju da obeleži stogodišnjicu ova dva velika jubileja i to je nešto što nikada ne smemo da zaboravimo - rekao je gradonačelnik Vučević.

Interaktivna postavka „1918“ u centru grada

foto: Pokrajinska vlada

Postavka u Dunavskoj ulici, predstavlja sedam događaja iz Velikog rata: Sarajevski atentat, početak Velikog rata, Kolubarsku bitku, Plavu grobnicu, proboj Solunskog fronta, heroine Velikog rata i oslobođenje Srbije. Putem mobilne aplikacije, posetioce će kroz ove događaje „voditi“ velikani koji su obeležili te prelomne trenutke: Gavrilo Princip, Nikola Pašić, Živojin Mišić, srpski vojnik, kralj Aleksandar, Milunka Savić i kralj Petar Prvi.

Postavka u Zmaj Jovinoj ulici, predstavlja dođaje koji su prethodili Prisajedinjenju Vojvodine Srbiji, velikane tog vremena, ali i manje znane junake koji su u borbi za slobodu dali ogroman doprinos. Izložbu prati i dramski program, u okviru kog 50 glumaca podseća posetioce na to kako je realizovana ideja Prisajedinjenja.

Interaktivna postavka „1918“ u centru grada

foto: Pokrajinska vlada

Deo programa obeležavanja stogodišnjice završetka Velikog rata i Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji je i koncert na Trgu slobode, večeras u 21.00 čas, na kojem će nastupiti Zdravko Čolić, Zvonko Bogdan, sopran Dragana Radaković, Vojvođanski simfonijski orkestar, violinista Robert Lakatoš, Novosadski Big Bend, Veliki tamburaški orkestar RTV i Oktet Opere SNP.

Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
16°
Vlažnost: 77%
Pritisak: 1013.1 mb
Vetar: 5 m/s, ESE
Pon 11° - 28° Sunčano
Uto 12° - 27° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?