Istraživači sa PMF-a članovi DUNE

09:06:00 03.06.2021, Komentara: 0

Novi Sad – Istraživači sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu zvanično su postali članovi DUNE (Deep Underground Neutrino Experiment) kolaboracije, vodećeg međunarodnog eksperimenta za proučavanje neutrina, najzastupljenijih čestica materije u svemiru.

Istraživači sa PMF-a članovi DUNE


DUNE kolaboraciju trenutno čini preko 1.000 istraživača iz više od 30 zemalja, a kao prva istraživačka grupa iz Srbije uključena je grupa naučnika sa Katedre za nuklearnu fiziku novosadskog fakulteta.

Kako se navodi u saopštenju, članstvo će omogućiti saradnicima sa Prirodno - matematičkog fakulteta osposobljavanje stručnjaka koji će se baviti istraživanjima fizike neutrina i imati značajnu ulogu u eksperimentu DUNE tokom narednih 20 godina.

Inače, članovi Katedre za nuklearnu fiziku već imaju ostvarenu međunarodnu saradnju sa nizom eminentnih naučnih centara iz nuklearne fizike: CERN u Ženevi, Objedinjenim institutom za nuklearna istraživanja u Dubni (Rusija), istraživačkim centrom JRC (Joint Research Centre) u Belgiji, Argon nacionalnom laboratorijom u Čikagu, univerzitetima u Francuskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Sjedninjenim Američkim Državama, kao i naučnim institutima u Nemačkoj, Mađarskoj i Hrvatskoj.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
15°
Vlažnost: 48%
Pritisak: 999.9 mb
Vetar: 2 m/s, N
Ned 6° - 12° Moguća kiša
Pon 4° - 14° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?