Istraživanje: Više od četvrtine mladih Novosađana probalo drogu

19:07:00 02.07.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Oko 27 odsto mladih Novosađana starosti između 15 i 30 godina probalo je neku od droga. Čak oko 90 procenata je taj kontakt imalo sa marihuanom, ali i sa nekom drogom iz grupe stimulansa, kokainom, amfetaminom i ekstazijem. To su rezultati istraživanja obavljenog povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga.

Istraživanje: Više od četvrtine mladih Novosađana probalo drogu


Po učestalosti konzumiranja droga među mladim ispitanicima u Novom Sadu dominira marihuana, koja je zastupljena u čak 51,4% slučajeva, sto se poklapa i sa rezultatima jednog od prethodnih istraživanja specijalne bolnice „Vita“ iz Novog Sada na uzorku mladih 15-18 godina, gde je marihuana, takođe bila dominantna psihoaktivna supstanca, prenosi RTV. Međutim, rezultati ovog istraživanja ukazuju na promenu u poziciji učestalosti i zastupljenosti konzumiranja nekih drugih droga.

Tako je primećen trend češće zloupotrebe kokaina, koji se nalazi na drugom mestu, iza marihuane (13,5 procenata uzorka), dok je ranijih godina bio ređe zloupotrebljavan i u odnosu na amfetamin, čija je zastupljenost konzumiranja u ovom uzorku 12,8 odsto, kao i od ekstazija koji zastupljen u ovom uzorku sa procentom učestalosti konzumiranja od 11,8 odsto.

Takođe, podaci govore da čak 60,7 odsto mladih poznaje nekoga u svom neposrednom okruženju ko koristi droge i da je njih 52,3 procenta bilo direktno ponuđeno nekom drogom što svedoči i o dalje visokom nivou dostupnosti i izloženosti mladih drogama, kao jednom od osnovnih generatora širenja zloupotrebe droge kod mladih. Mladi su skloni rizičnim stavovima da je drogu moguće kontrolisano uzimati bez težih i dugoročnijih posledica, da se ona može uzimati kontrolisano i povremeno u "posebnim prilikama" ili da opravdavaju podele droga na "lake" i "teške" u čak 68,8 odsto slučajeva u ovom istraživanju, rekao je Milan Vlaisavljević, direktor Specijalne bolnice „Vita“.

Ispitivanje je sprovedeno početkom juna ove godine, na uzorku od 400 mladih, starosti od 15 do 30 godina sa teritorije Novog Sada, metodom slučajnog uzorka. Cilj je da se podigne svest o štetnosti i posledicama ovakvih oblika ponašanja.

Izvor: RTV


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
34°
Vlažnost: 53%
Pritisak: 1006.5 mb
Vetar: 2 m/s, SE
Sub 22° - 35° Poslepodnevni pljuskovi
Ned 20° - 30° Poslepodnevni pljuskovi

Anketa

Na lokalnim izborima glasam za: