Iz nosa Novosađanke izvađen pseudoparazit sa 750 nožica

11:12:00 16.12.2017, Komentara: 0

Novi Sad - Člankoviti pseudoparazit sa 750 nožica i glavom sa dve antene otkriven je, ali i izvađen iz nosa jedne Novosađanke prošle nedelje, piše Blic.

Iz nosa Novosađanke izvađen pseudoparazit sa 750 nožicaIlustracija

Žena se javila otorinolaringologu Novaku Vukoju, zbog osećaja da joj nesto gmiže, šeta, pomera se i golica je u levoj nosnici, kao "živi stvor".

"Ubacio sam kameru u nos i video nešto kao stonogu, sa sitnom glavicom i dve antene na njoj. Nešto oblika gusenice se polako kretalo prema izlazu nosa. Instrumentom sam odstranio to čudovište i stavio ga na beli papir", priča dr Vukoje.

Kada je pacijentkinja ugledala šta je živelo u njenom nosu, potpuno se izgubila, počela je da vrišti i da plače, pita šta je to, odakle to kod nje.

Doktor Vukoje objašnjava da je u nosu na mestu gde se smestio pseudoparazit postojao je lokalni otok sluznice nosa, uz hiperemiju i pojačan sekret. Urađena je lavaza nosa i ordinirana terapija.

"Parazit je poslat u Pasterov zavod u Novom Sadu gde se otkrilo da se radi o milipedes parazitu (mili - hiljadu, pedes - nožica), sastavljenom od članaka, koji može biti dužine do šest centimetara. Nosi od 10 do 100 jaja i živi u nehigijenskim uslovima, a hrani se kao biljojed. Verovatno se uvukao u spavaću sobu i tokom sna dospeo do nosa. S obzirom na karakteristike ovog pseudoparazita, nije došlo do oštećenja u nosu", objašnjava sagovornik Blica.

Dr Vukoje dodaje da se sa ovakvim slučajem nikada ranije nije susreo. "Tokom svoje karijere od 40 godina, sretao sam se sa brojnim stranim telima u nosu - klikeri, koštice, semenke, kamenčići i drugo, ali sa živim bićem ne. Ovo je raritet", tvrdi dr Vukoje i dodaje da je na kraju sve dobro prošlo, bez posledica i komplikacija.

Izvor: Blic

Ilustracija: Jon Rawlinson / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
12°
Vlažnost: 100%
Pritisak: 1000.4 mb
Vetar: 3 m/s, W
Sub 11° - 23° Mogući pljuskovi
Ned 11° - 27° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?