Izabrano po troje kandidata za Oktobarsku nagradu i Novembarsku povelju

13:10:00 10.10.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Sekretar Crvenog krsta Novog Sada Dr Dragan Lazić, bivša direktorka Gimnazije „Isidora Sekulić“ i profesorka matematike mr Ružica Vukobratović i Novosadski sajam predloženi su za kandidate za Oktobarsku nagradu za ovu godinu, dok su protojerej stavrofor Branko Ćurčin, književnik mr Nenad Šaponja i Osnovna škola „Vuk Karadžić“ predloženi za kandidate za Novembarsku povelju za 2023. godinu, odlučeno je na sednici Komisije za obeležavanje praznika i dodelu priznanja Grada.

Izabrano po troje kandidata za Oktobarsku nagradu i Novembarsku povelju


Doktora Dragana Lazića za Oktobarsku nagradu predložili su Ustanova za decu i mlade Dečije selo „Dr Milorad Pavlović“, Omladinisnki savez udruženja „OPENS“, OŠ „Svetozar Marković Toza“ i Gradska biblioteka u Novom Sadu, a u inicijativi je između ostalog navedeno da dr Lazić preko 30 godina realizuje humanitarne aktivnosti i program Crvenog krsta, te da, pored mnogih dostignuća, promoviše volonterski rad sa posebnim akcentom na mlade, edukovane volontere koji čine buduću bazu organizacije.

Mr Ružicu Vukobratović za visoko gradsko priznanje predložio je Arhiv direktora srednjih škola, uz podršku prof. Biljane Matić i Jelene Gruba, a u inicijativi je navedeno da je mr Vukobratović uspešno rukovodila Gimnazijom tokom poslednjih 15 godina, da je doprinela za unapređenje vaspitno-obrazovnog procesa, uspostavljanju međunarodne saradnje, te da je bila predana i posvećena u svim oblastima školskog života i rada.

Da Oktobarsku nagradu dobije Novosadski sajam predložila je Turistička organizacija Grada Novog Sada, uz podršku Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Radio-televizije Vojvodine i „Dnevnik Vojvodina Presa“. U inicijativi je između ostalog rečeno da je Novosadski sajam najstarija i vodeća sajamska kuća na ovim prostorima, koja se bavi priređivanjem sajmova i izložbi, organizovanjem kongresa i sličnih skupova, kao i ostalim delatnostima. Novosadski sajam ove godine obeležava sto godina od osnivanja, dok najznačajnija i najveća manifestacija sajma, Poljoprivredni sajam, obeležava 90 godina održavanja.

Protojereja stavrofora Branka Ćurčina za Novembarsku povelju predložio je Istorijski arhiv Grada Novog Sada, a u inicijativi je između ostalog navedeno da se u svom svešteničkom pozivu naročito isticao u radu s mladima, kao i s osobama obolelim od bolesti zavisnosti kroz rad terapijske zajednice „Zemlja živih“, te da je duboko posvećen radu sa građanima Novog Sada, kroz bogoslovski i humanitarni rad. Takođe, u svom svestranom radu, bavio se istoriografijom, ostavivši iza sebe, između ostalog, i dela o novosadskim četvrtima Šangaju i Slanoj Bari.

Književnika mr Nenada Šaponju za gradsku nagradu predložili su Gradska biblioteka u Novom Sadu i upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović, a u inicijativi je navedeno da je mr Šaponja jedan od najznačajnijih kulturnih poslenika u Novom Sadu i šire, sa bogatom radnom biografijom. Mr Šaponja je srpski pesnik, esejista, književni kritičar, putopisac, rukovodilac Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“, te da je u svim segmentima rada postigao izuzetne rezultate u negovanju i promociji srpske kulture u zemlji i inostranstvu.

Osnovnu škola „Vuk Karadžić“ za Novembarsku povelju predložila je Mesna zajednica „Salajka“, uz podršku Udruženja „Mileva Marić Ajnštajn“, i to za postignute izuzetne rezultate iz oblasti prosvete i dostignuća u vaspitno-obrazovnom radu, ostvarene u dugogodišnjem radu kao jedne od najstarijih novosadskih šola, koja ove godine puni 111 godina postojanja.

Članovi Komisije predložili su da novčani deo nagrade iznosi 130.000 dinara.

Komisija je predloge za najviša gradska priznanja uputila Skuštini Grada Novog Sada, a konačnu reč daće odbornici i odbornice na svečanoj sednici Skupštine grada.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
25°
Vlažnost: 74%
Pritisak: 1003.0 mb
Vetar: 4 m/s, ENE
Sre 20° - 29° Pljusak i grmljavina
Čet 16° - 27° Malo i umereno oblačno

Anketa

Kupate li se na Štrandu?