Izbegnuta najezda rečnih komaraca, počinje borba sa kućnim

19:07:00 11.07.2019, Komentara: 1

Novi Sad - Uprkos hiperprodukciji rečnih komaraca, kakva u ovom delu Evrope nije zabležena decenijama, „Ciklonizacija“ je pre nedelju dana uspela da obuzda njihovo nekontrolisano razmnožavanje i da urbano područje Novog Sada očisti od njih. Uskoro će biti očišćena i prigradska naselja i sela. Sada predstoji borba sa kućnim komarcima.

Izbegnuta najezda rečnih komaraca, počinje borba sa kućnim


Menadžer za odnose sa javnošću „Ciklonizacije“ Dario Aćimović kaže da je četiri meseca sistematskih larvicidnih i tretmana protiv odraslih komaraca sa zemlje, vode i iz vazduha dalo željene rezultate. U urbanom delu grada izbegnuta je velika najezda, a pitanje je dana kada će isto biti i u prigradskim naseljima i selima. Kako je objasnio, ovogodišnji meteorološki uslovi bili su izuzetno pogodni za razmnožavanje komaraca.

- Hiperprodukcija sa kojom smo suočeni, a koja se ne pamti decenijama, ne samo u Srbiji nego i u okolnim zemljama, je na nivou elementarne nepogode - upozorio je Dario Aćimović.

Kako je ispričao za Dnevnik, u prethodnih mesec dana, izvedeno je šest sveobuhvatnih, kombinovanih tretmana protiv odraslih komaraca iz vazduha, sa vode i zemlje. Osim toga, Novi Sad je jedini grad u ovom delu Evrope koji ima na raspolaganju svu potrebnu mehanizaciju za tretmane, kao i dva aviona i helikopter. Uz vazdušnu flotu „Ciklonizacija“ koristi i drugu opremu koju većina firmi ne poseduje, kao što su amfibijska vozila i čamci, a raspolaže i sa više desetina savremenih ULV generatora postavljenih na terenska vozila, kamionete i pikapove.

Prema njegovim rečima, borbu protiv rečnih komaraca otežavalo je i to što su oni dobri letači i lako prevaljuju više desetina kilometara, te su sve vreme pristizale nove jedinke s Fruške Gore i iz Koviljskog rita koji se nalaze na teriotoriji Nacionalnog parka i zaštićenog područja gde nije dozvoljen tretman protiv komaraca.

Inače, prethodnih dana zabeležen porast broja urbanih, odnosno kućnih komaraca.

- Ova vrsta je prenosilac virusa Zapadnog Nila, a kako su u nekim delovima Vojvodine prethodnih nedelja pronađene jedinke zaražene tim virusom, i to mesec dana ranije nego u uobičajenim sezonama, očekujemo da će borba i s tom vrstom komaraca biti svakodnevna - napominje Aćimović i ističe da Novi Sad osim što se aktivno bori protiv komaraca, spada u retke gradove koji izdvajaju novac za stalno praćenje brojnosti i zarženosti komaraca tokom sezone na teritoriji grada.

Kućni komarac živi u blizini kanala, bara, manjih vodenih površina, vlažnim podrumima... Prema Aćimovićevim rečima iz jedne čaše ili konzerve sa vodom može da se izlegne više od 300 komaraca za samo sedam dana.

- Kako bi sprečili njihovo razmnožavanje u dvorištima savetujemo da tokom sezone građani jednom nedeljno isprazne kofe s vodom, uklone stare gume, konzerve, tegle i sve ostale predmete u kojima se zadržava voda, da stave mreže na ventilacione otvore i poboljšaju zaptivanje šahtova, septičkih jama i kišnjičara – kaže Aćimović i apeluje da se kanali čiste od korova i otpadaka kako bi bili protočni, te da se proveri da li su oluci zapušeni opalim lišćem ili drugim materijalom.


Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

NS

, *.gprswap.mts.telekom.rs

Čudno da ste 2 dana pred Exit uspeli da unistite komarce i evo prodje Exit i oni nam se vratili! Prskali ste danima a kao da ste ih hranili i u utorak uoci Exita prskanje....i nijwdnog nema. Kako to objasnjavate?


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 93%
Pritisak: 1004.5 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?