Izgradnja novog kolektora na dva meseca zatvara deo Keja

17:08:00 01.08.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Izgradnja novog izlivnog kolektora ispod Žeželjevog mosta počinje u subotu, 3. avgusta, zbog čega će saobraćaj u delu keja biti zatvoren do 10. oktobra.

Izgradnja novog kolektora na dva meseca zatvara deo Keja


S obzirom na to da se izliv gradi ispod puta i nasipa, deo Beogradskog keja, ispod Žeželjevog mosta, biće zatvoren za saobraćaj do početka oktobra. U prvoj fazi radova preseca se kolovoz, odnosno obe kolovozne trake na Beogradskom keju.

Zbog dubine rova pri iskopu, saobraćaj ispod novog drumsko-železničkog mosta, od Ulice Marka Miljanova do saobraćajnice koje je veza sa pristupnom saobraćajnicom mosta i Venizelosove ulice, biće potpuno obustavljen. Iz smera Beogradskog keja u pravcu Ulice Bajči Žilinskog, saobraćaj će biti preusmeravan u Ulicu Marka Miljanova, dok će se vozila koja dolaze iz Ulice Bajči Žilinskog preusmeravati ka Venizelosovoj.

Takođe, nov režim podrazumeva i obustavu kretanja za pešake i bicikliste.

Novi betonski izlivni kolektor, dužine 80 metara, biće za više od metar dublji od postojećeg tako da pri niskom vodostaju Dunava neće ostajati na suvom i samim tim neće biti neprijatnih mirisa, saopštavaju iz JKP „Vodovod i kanalizacija“. Gornja ivica izlivnog kolektora je na 75,6 metara nadmorske visine i samo u slučaju niskog vodostaja Dunava ona će se pojavljivati na površini.

Dok se ne izgradi centralni prečistač otpadnih voda, novi izliv će sve atmosferske i otpadne vode koje stižu u NGC 1 ispuštati u Dunav. Kad se izgradi prečistač, tokom suvih perioda i slabih kiša, sva kanalizacija gradskog sliva ići će direktno preko Žeželjevog mosta na postrojenje, na Rokovom potoku.

U slučaju obilnijih padavina, odnosno više od pet kubika u sekundi, što se u proseku dešava 12 puta godišnje, kanalizacija će se direktno prepumpavati u Dunav, a to je do dva odsto ukupne količine vode koja padne na teritoriji Novog Sada, ističu u „Vodovodu“.

Stari izliv ostaje jer će GC 2 služiti kao „topla rezerva“, odnosno aktiviraće se samo u slučajevima velikih kiša.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
18°
Vlažnost: 73%
Pritisak: 1002.8 mb
Vetar: 7 m/s, SE
Čet 14° - 24° Poslepodnevni pljuskovi
Pet 13° - 19° Pljusak i grmljavina

Anketa

Treba li poništiti izbore?